July 18, 2024

Популарниот психијатар многу лесно ја открил човечката глупост, како да ги откриете и тие, советува во една реченица

Веројатно сте се нашле во ситуација кога сте се засрамиле од туѓото однесување или изјава или сте биле изненадени од некоја луда постапка, па веднаш ви е јасно со кого си имате работа. Познатиот психијатар Зигмунд Фројд многу брзо ја открил човечката глупост, а советува како да ја откриете во една реченица:

„Првиот знак на човечката глупост е целосното отсуство на срам“, рекол Фројд.
Се разбира, тој не е единствениот кој размислувал за човечката глупост и се обидел да се заштити од неа. Кај народот постои изреката „ Од што се срами паметниот човек, на тоа се гордее глупавиот “, што би значело дека бесрамното однесување се припишувало на недостаток на интелигенција уште во античко време.

Сепак, и денес од просечно интелигентни луѓе можете да слушнете дека најлошо е да се справите со некој што не знае, дека не знае.

„Нема друг грев освен глупоста“, тврдеше еднаш Оскар Вајлд, ирскиот писател.
Покрај споменатото тврдење, Зигмунд Фројд имал уште многу, а еве неколку од најпознатите.

Пред да си поставите дијагноза за депресија или ниска самодоверба, погрижете се да не сте опкружени со будали.
Сè што правите во кревет е апсолутно прифатливо, се додека двете страни уживаат во тоа.

Колку човек е посовршен однадвор, толку повеќе демони има внатре.
Никогаш не сме толку ранливи кога сакаме и никогаш толку безнадежно несреќни како кога ќе го изгубиме предметот на нашата љубов.

Луѓето се поморални отколку што мислат и многу понеморални отколку што можат да замислат.
Секој нормален човек е всушност само делумно нормален.

Не треба ништо да му кажете на мудар човек и не треба ништо да му докажувате на будалата.
Ако не ве ценат, не докажувајте се – само бидете свои

Не е твој проблем, нивен е. Не ги намалувајте стандардите поради тоа и правете што сакаат, изиграјте го нивниот кловн. Верувај дека ќе те искористат во одреден момент, тоа е во луѓето. Кога ќе им дадете еден прст – ја земаат целата рака На крајот, поради се, навистина повеќе нема да ве ценат, па се што сте направиле и поминале ќе биде залудно.

Ако не сте ценети, не докажувајте се – бидете свои. Не ја намалувајте цената на вашето достоинство за да стекнете доверба, и онака нема да ја добиете.

Ако не ви веруваат – не им се правдајте.
Кога не сакаат да веруваат – нема да веруваат. Ќе го искористат тоа за некои лоши намери. Доволно е и покрај се да останете верни на себе и ќе видите како работите сами ќе се променат по некое време. Но, не очекувајте промени преку ноќ.

Вистинските луѓе ќе ја откријат вашата вредност порано или подоцна. Кога ќе најдете такви луѓе, држете ги како капка вода на дланка, а другите игнорирајте ги. Вашите очи нема веднаш да ја забележат вредноста на таквите луѓе, но штом ќе ги препознаете, не дозволувајте ништо да ве одвлекува од нив.

Кога ќе станете најдобрата верзија од себе, тогаш ќе се појават луѓе чие присуство ќе стане вистинската внатрешност на заедничкиот живот. Тогаш вашиот заеднички живот ќе стане она што отсекогаш сте го посакувале.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *