July 15, 2024

Вистинско време е да се искоренат некои лоши навики за кои не сме ни свесни дека многу придонесуваат за нашите високи сметки и прекумерна потрошувачка на електрична енергија . Професорот Милош Бањац од Машинскиот факултет посочи кои уреди се „енергетски вампири“.

Бањац нагласува дека најмногу енергија се троши за греење и дека граѓаните пред се треба да се позанимаваат со тоа.
Околу 17 отсто од населението користи струја исклучиво за греење и треба да премине на алтернативен систем за греење . Ако не можат да се префрлат на некои други, како што се гас, пелети, дрвна биомаса, треба да размислат да користат клима уреди за греење. На овој начин би ја намалиле потрошувачката на енергија за некои 70 отсто – објаснува Бањац.

Од апаратите во куќата, според професорот, најголем потрошувач е бојлерот , чие учество во вкупната потрошувачка на електрична енергија е околу 10 проценти. Тој наведе бројни начини на кои можеме да заштедиме електрична енергија.

Една од тие мерки типична за бојлер е да се регулира температурата на водата на 60 степени. Ако се истушираме, а не се капеме во када, ќе ја намалиме потрошувачката на вода, а со тоа и струја, четири пати. Кога е во прашање шпорет, да се готви со покриени садови, да користиме современи електрични уреди, ако можеме индукциски електрични шпорети, да користиме шпорет под притисок, сето тоа носи одреден процент на заштеда на енергија – советува Бањац.

Кога станува збор за фрижидерот, тој напоменува дека не смее да биде изложен на сонце или да биде до радијатор , бидејќи на тој начин дополнително го оптоваруваме и трошиме повеќе енергија.

Се разбира , светилките треба да се заменат и да се префрлат на ЛЕД светилки во споредба со оние со блескаво влакно кои трошат десет пати повеќе енергија. Не треба да се користат клима уреди за ладење на просторот до 18 степени, туку разликата помеѓу внатрешната и надворешната температура треба да биде до седум степени – објаснува овој експерт.

На сите им привлече посебно внимание на уредите кои повремено ги користиме, а постојано ни се вклучени, таканаречените „енергетски вампири“, како лаптопи, полначи, телевизори итн.

За да се намали потрошувачката на енергија, измислен е режимот на подготвеност, пред се за компјутерите, кој по правило го исклучува екранот и на тој начин заштедува 50 проценти од енергијата. Но, ваквите уреди постојано се вклучуваат и остануваат во тој режим, со што трошат околу десет проценти од енергијата што вообичаено ја трошат при целосна работа – предупредува професорот и додава:

Ако само ги исклучиме тие уреди, а тоа можеме да го направиме многу лесно, исклучете го прекинувачот од штекерот кога ќе излеземе од дома, ќе можеме да заштедиме најмалку пет проценти од електричната енергија.

ДОМАШНИ АПАРАТИ КОИ ТРОШУВААТ НАЈМНОГУ СТРУЈА:
Лаптоп. Лаптоп вклучен во штекер троши во просек 87,6 kW годишно.
Микробранова печка. Трајно поврзаната микробранова печка троши приближно 24,96 kWh во текот на годината.

Пегла Во просек, пеглата троши 103,83 kwh.
Рерна. Рерната просечно троши 148,54 kwh.

Машина за перење. Во текот на годината, машината за перење троши во просек 109,2 kWh
Осветлување за заштеда на енергија Штедливото осветлување троши 210,24 kwh годишно
Телевизор. Трајно поврзан телевизор троши 197,10 kWh годишно.

Традиционални обични светилки. Традиционалното осветлување троши дури 1051,2 kWh.
Електричен шпорет Трајно приклучениот електричен шпорет троши 1460 kwh годишно.

Фрижидер со замрзнувач Фрижидерот просечно троши 2.277,6 kWh годишно. Сепак, тоа е уред кој е тешко да се исклучи. Меѓу другото, не заборавајте да ги одмрзнете фрижидерот и замрзнувачот пред патувањето.

Десктоп компјутер Десктоп компјутерот троши во просек 277,4 kWh годишно.
Машина за миење садови Во просек, машината за миење садови троши 374,4 kWh годишно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *