April 18, 2024

Раѓањето на детето е најсреќниот чин во секое семејство, а при изборот на име често се водиме од традицијата.

Но, има и такви на кои им е тешко да се одлучат, па размислуваат и го проучуваат значењето на името со месеци пред да донесат конечна одлука.

Изборот на името на детето е важно прашање за кое одлучуваат сите нови родители. Многу родители не ги знаат вистинските значења, а некои сè уште им ги даваат на своите деца.

Името кое е многу популарно може да звучи убаво, но дефинитивно ќе доведе до забуна, а имињата кои имаат чудни иницијали или кратенки исто така можат да го засрамат детето.

Имајте на ум дека кое било име и да одберете, децата можат да бидат сурови и да даваат навредливи прекари. Не постои начин да се осигурате од тоа, но внимавајте што можете да спречите. Додека размислувате какво име да му дадете на вашето бебе, обидете се да ги земете предвид овие совети, бидејќи името трае цел живот, а срамот секако не е нешто што сакате да го има вашето дете секогаш кога ќе се претстави, потпишува или праќа мејл.

Кога станува збор за избор на име за момче или девојче, родителите се водат од трендовите, традицијата или личните преференци, а има и такви кои го истражуваат значењето на името пред да донесат конечна одлука.

Ако спаѓате во оваа група, веројатно треба да избегнувате некои од наведените имиња бидејќи имаат лоши истории или значења поврзани со нив.
Постојат неколку имиња што треба да се избегнуваат при изборот:

Јаглика – име што им се дава на девојчињата ако куќата е во жалост, на пример, ако таткото умрел пред раѓањето на детето или мајката не го преживеала породувањето.

Мина – многу популарно име кое во основа беше прекар од имињата Јаснима, Емина, Милена, Вилхемина… женско име кое во основа не значи ништо на српскиот јазик освен експлозивна направа.

Достана – беше дадена на дете со цел да се запрат понатамошните раѓања во семејство каде што веќе имаше доволно деца.
Стана/Станка/Станија/Станица/Станика – слични на имињата погоре, беа дадени за да се спречи раѓањето на женски деца.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *