July 21, 2024

Покрај тоа што се многу практични за чистење, тоалетните четки денес се толку убаво дизајнирани што ги доживуваме како дел од декорот во тоалетот.

Но, експертите откриваат дека, иако се многу корисни бидејќи ни го олеснуваат миењето на тоалетот без да ги извалкаме рацете, тие се всушност најмалку посакуваните „алатки“ за чистење на шолјата.

Всушност, тие се единственото нешто што никогаш не треба да го користите по испирање, вели Енџи Мекензи, експерт за чистење.

Зошто е толку лошо да се користи четка? Еџ вели дека се крајно нехигиенски бидејќи „на дното на секој држач за четка за тоалет има смрдлива испакнатина од бактерии“.

Тоалетните четки се нехигиенски“, посочува таа и додава дека дури можат да бидат опасни по здравјето.
„Не само што содржи бактерии од тоалетната вода, туку и фекална материја или тоалетна хартија може да остане на четката, што е крајно нехигиенско и нездраво“, објасни водоинсталатерот Гери Џонсон.

Дејвид Кусик, извршен уредник на списанието House Method, предупредува дека најлошото нешто што можете да направите е да оставите валкана четка во држачот, бидејќи тоа ќе им овозможи на бактериите да се размножуваат и потенцијално да предизвикаат болести како што се инфекции на уринарниот тракт, дијареа и респираторни проблеми.

Експертите забележуваат дека далеку побезбеден начин за чистење на тоалетните школки е рачно, со помош на ракавици.

„Облечете ги ракавиците и добро изгребете ако треба да ги отстраните и најмалите парчиња измет. внимавајте да не го загрозите здравјето“, советуваат експертите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *