June 19, 2024

Македонската православна црква и сите верници денеска го слават празникот посветен на Зачнувањето на Света Ана, односно денот кога ѝ се јави архангел Гаврил и рече дека во себе ја носи Дева Марија.

Зачнувањето на Света Ана е особено важен празник за сите жени, особено за оние кои имаат мали деца или сакаат да ја исполнат својата улога на мајки. Праведниот Јоаким и Ана немаа деца цели педесет години од нивниот брак. Според легендата, Ана ја родила Богородица во нејзините седумдесетти години.

Според народното верување, Ана живеела со сопругот Јоаким 50 години без деца, а иако тоа им била најголема желба и иако постојано се молеле и живееле богоугодно, таа никогаш не се исполнила. Кога веќе се откажаа, им се јави архангел Гаврил и рече дека нивните молитви се услишани од Бога и дека ќе ја родат ќерката Марија.

Нивната ќерка била благословена од Бога и од сите човечки раси, Пресвета Дева Марија, која го родила Исус Христос, спасителот на човештвото. Јоаким живеел 80 години, а Ана 79 години.

Според обичајот, денес жените не треба да вршат никаква работа , туку само да ѝ се молат на Света Ана за заштита на децата или зачнување, доколку сè уште не родиле.

На овој ден, болните жени одат во манастирите на молитва , а неплодните одат на конак и остануваат таму три дена, за да ѝ се помолат на Света Ана да остане во благословена состојба.

Во старо време, мажите чии жени ќе забременат по долго време, на полноќ пред денешен ден оделе на зли места и залепувале крстови од дрво.

На некои места е зачуван пагански обичај, мајки со женски деца да одат низ куќата и да фрлаат пепел или просо за да ја заштитат куќата од лоши магии.

Молитва на Денот на Света Ана : „Денес е решен товарот на бездетноста, бидејќи Господ ги слушна Јоаким и Ана, јасно им ветувајќи им дека, иако се стари, ќе ја родат Пресвета Богородица. Од неа се роди Самиот неопишлив, кој стана Човек, заповедајќи им на Ангелите да ѝ викаат: Радувај се, милостив, Господ е со тебе!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *