July 19, 2024

Иако не можете да го прашате вашето куче зошто бега, можете да сфатите за што се работи врз основа на неговото општо однесување.

Број еден зошто кучињата бегаат од дома е затоа што им е досадно. Доколку вашиот миленик остане сам во дворот, без било какви играчки и ментална стимулација, лесно може да се случи да ја искористи приликата да прошета малку низ соседството кога портата ќе остане отворена. На сите кучиња, особено на ловечките кучиња, им треба нешто да направат. Ако не им го обезбедите, тие ќе си најдат своја авантура.

КУЧЕТО БАРА ПАРТНЕР ЗА ПАРEЊЕ За време на сезоната на парење, вашиот нестерилизиран мажјак или женка е многу поверојатно да побегне од дома. За ваквото однесување виновни се нивните хормони, кои потоа се во тотален хаос. Тие се водени од желбата да најдат партнер за парење и речиси ништо не можете да направите за тоа, освен да ги однесете на ветеринар на операција. Освен што ги спречува кучињата да бегаат од дома, кастрацијата или стерилизацијата го штитат и нивното здравје.

КУЧЕТО ЧУВСТВУВА ПОТРЕБА ДА ЛОВИ Иако вашето куче можеби не поминало ниту еден ден на лов во својот живот, тоа не значи дека во него нема искусен ловец. Многу пати тој ќе прескокне преку висока жива ограда или на друг начин ќе истрча од дворот кога ќе види верверица, мачка или птица.

Иако оваа желба ќе биде многу поизразена кај ловечките кучиња, речиси сите кучиња природно уживаат да ловат мали животни. Ако го окупирате умот на вашето куче со други работи како играчки, прескокнување препреки или учење нови трикови, ќе му го тргнете умот од лов.

КУЧЕТО СЕ ПЛАШИ Дури и кучињата кои инаку се многу добро воспитани може да се обидат да побегнат од дома кога се исплашени. Ова обично се случува ако кучето се плаши од гром и е оставено само во куќата во дворот. Исто така, звуците како огномет може да бидат проблематични.

Ако не гледа друго решение, кучето ќе ја прескокне оградата или ќе се лизне меѓу решетките на неа во обид да се оддалечи што е можно подалеку од она што го плаши. Препорачливо е да се дозволи кучето безбедно да влезе во куќата за време на големи грмотевици и огномет. На овој начин ќе добијат впечаток дека вашиот дом е нивно безбедно засолниште.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *