May 15, 2024

Се верува дека молитвата кон светиот крст има голема моќ и ќе ни помогне да се чувствуваме посмирени во сите неволји и неприлики.

Молитва кон светиот крст Слава ти господе, на Твојот Чесен Крст.

Нека Бог воскресне и Неговите непријатели нека се распрснат, а оние што Го мразат нека бегаат од Неговото Лице. Нека исчезнат како што исчезнува чадот, како што се топи восокот;

Затоа нека загинат ѓаволите пред оние кои Го љубат Бога и се засенени од знакот на крстот и кои радосно велат:

Радувај се, преподобен и животворен Крсту Господов, кој ги гони ѓаволите со силата на нашиот Господ Исус Христос распнат врз тебе, Кој слезе во пеколот и ја здроби силата на ѓаволот, и кој ни го даде тебе, Чесниот Негов Крст, да го прогонува секој противник.

О, преподобен и животворен Крсто Господов, помогни ми секогаш со Светата Владетелка Богородица и со сите светители засекогаш.

Амин!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *