February 23, 2024

Сопственикот на еден од најлуксузните гласови на балкансата поп-сцена, Тони Цетински , го отпеа текстот на песната „23 Декември“ што предизвикува морници секој што ги слуша. Кај човекот буди длабоки емоции, а приказната што ја крие до ден денес не е со сигурност откриена.

Бидејќи Тони знае да го погоди срцето со своите песни, многу од неговите песни се избираат од младенците за нивниот прв танц. Додека од друга страна, со нив доживуваме некои од нашите најтажни моменти во животот.

Во вакви моменти неизбежна е најемотивната балада на Цетински, која кај слушателите буди необјасниво чувство.
Песната е напишана пред многу години, а се создадени бројни теории за тоа кој бил мотивот за пишување на овој текст кој допира до душа. Но, и денес е под превезот на тајните чија тажна судбина ја „носат“ стиховите .

Многу ретко се случува самиот Тони да настапува со неа во живо, бидејќи е особено тешко да се надминат емоциите додека се пеат такви зборови. Исто така, таа речиси никогаш не зборува за настаните во нејзината позадина.

Тоа е единствената песна која носи свој товар , но кога беше напишана, немаше толку многу слики, немаше говор порано, го немаше тој печат. Тоа беше нормална љубовна песна. Но, како што се случи тој одреден настан, тогаш му предложив на текстописецот да ја конкретизираме приказната и некако да остане споменот на тој човек – тоа беше единствената рецензија на Цетински за големиот хит.

Има приказни дека тоа е пријателот на Тони кој починал од предозирање, некои велат дека е жена која загинала во сообраќајна несреќа на денот на нејзината свадба…

Цетински често на своите концерти им ја посветува песната „23 просинац“ на починати колеги, пријатели и познати локални луѓе.

А од љубителите на музиката на Тони, често може да се слушне дека една од најемотивните изведби на оваа песна била во Арена Загреб во 2009 година.

Во најголем дел од песната беше ликот на Тошет Проески, пејач со ангелски глас кој прерано почина, а воедно и близок пријател на Тони, а потоа имаше и фотографии од уметници кои повеќе не се меѓу нас: Дражен Петровиќ, Ана Рукавина, Ѓорѓе Новковиќ, Мате Парлов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *