May 17, 2024

Техниката на дишење наречена 4-7-8 е совршена помош при проблеми со спиењето.

Според експертите, едноставна техника на дишење која трае нешто повеќе од една минута може да ви помогне да заспиете побрзо и, според тоа, подобро да се одморите. Техниката на дишење, позната како 4-7-8, ја разви д-р Ендрју Веил, обучен лекар и основач на Центарот за интегративна медицина во Аризона.

Се заснова на вежби за дишење кои се користат во јогата за управување со стресот и анксиозноста. Како што се испоставува, оваа техника е многу корисна и за луѓето кои имаат проблеми со спиењето.

Која е техниката на дишење 4-7-8?
„Техниката на дишење 4-7-8 што ја предавам е најмоќниот метод за релаксација што сум го открил“, рече Веил во видеото во кое ја демонстрира техниката. „Многу е едноставно, не бара опрема, одзема многу малку време, не чини ништо“.

Еве како правилно да ја практикувате оваа техника:

  • Чекор 1 – вдишете тивко низ носот додека броите до четири.
  • Чекор 2 – Задржете го здивот броете до седум.
  • Чекор 3 – издишете низ устата гласно и силно со броење до осум.
  • Чекор 4 – Повторете го овој процес уште четири пати.

Брзината со која го правите сето ова не е особено важна. Она што е важно е да ги одржувате овие редоследни места, следете го правилото 4-7-8 додека броите. Д-р Веил вели дека оваа техника треба да се применува најмалку два пати на ден за да се добијат најдобри резултати .

„Можете да го правите тоа почесто од два пати на ден, но никогаш повеќе од четири циклуси на дишење во исто време“, рече тој, додавајќи да бидете трпеливи, бидејќи понекогаш му требаат неколку недели на телото да го ослободи стресот и лесно да заспие. .

Погледнете како д-р Веил ја демонстрира оваа техника…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *