May 17, 2024

Пијте таму каде што коњот пие: коњот никогаш не пие лоша вода. Поставете го креветот каде што спие мачката. Јадете овошје што црвот го допрел

Свети Серафим Саровски е руски светец кој монашкиот живот го поминал во шума и колиба. Тој се посветил на молитвата и живеел во рамнотежа со природата.

Одгледал пчели, засадил градина, а според светите списи припитомил и мечка со која често е претставен на иконите. Важи за човек со исклучително смирен дух, а многумина му доаѓаа за совет.

Ни остави многу мудрости и животни лекции и повтори дека секогаш треба да се стремиме кон внатрешен мир и среќа.

Радувајте се постојано! Од внатрешни таги нема да правите ништо добро, а од радост – може да се случи нешто убаво“ – рече преподобниот Серафим Саровски.

Следниве цитати го покажуваат неговиот став кон природата и хармонијата со неа – совети за живот, здравје, мир и среќа:

„Пијте таму каде што коњот пие: коњот никогаш не пие лоша вода. Поставете го креветот каде што се гушка мачката. Јадете го плодот што го допрел црвот.

Изберете печурки на кои се наоѓа мувата … Засади дрво каде што крт копа.Гради куќа каде што змијата се загрева. Ископајте бунар каде што се гнездат птиците кога е жешко. Станете и легнете со кокошките – ќе го имате златното зрно на денот.

Јадете повеќе зеленило и ќе имате силни нозе и тврдо срце, како ѕвер. Пливајте почесто и ќе се чувствувате како риба во вода на земја.

Гледајте во небото почесто отколку под вашите нозе – и вашите мисли ќе бидат јасни и лесни.Молчете повеќе отколку да зборувате – Тишината ќе ја насели вашата душа, а вашиот дух ќе биде мирен и спокоен.

Од радост човек може да прави што сака, од внатрешна напнатост – ништо. Понизноста може да го покори целиот свет. Дозволете илјадници луѓе да живеат со вас во светот, но откријте ја вашата тајна на еден од илјада“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *