June 23, 2024

Ако сте љубител на кафе, веројатно пиете по една шолја секое утро кога ќе се разбудите, но откако ќе видите што има во неа, веројатно ќе се премислите.

Лекарот од Обединетото Кралство, Каран Раџ, ужасна многумина тврдејќи дека постои голема веројатност мал процент лебарки и други инсекти да се вклучени во меленото кафе што го консумираме, пишува Metro..
Се разбира, тие не се таму намерно, ниту за вкус, но овие инсекти случајно се наоѓаат во кесичките за кафе.

Американската Администрација за храна и лекови спроведе студии кои покажаа дека до 10 отсто од зрната кафе се инфицираат со лебарки и други инсекти. Машините за печење и мелење кафе не се во можност целосно да ги отстранат, па инсектите само се печат и се мелат во зрна.

На крајот на краиштата, американската агенција дозволува одредена количина на делови за бубачки во нашата храна, се додека таа не надминува одреден процент.

„Меленото кафе како што го добивате во повеќето продавници содржи одредена количина лебарки. Обично тоа не може целосно да се спречи. Така, тие се само печени и мелени со зрна кафе.

Повеќето власти за храна дозволуваат одреден процент на делови од бубачки во нашата храна. Ако сте алергични на бубашваби, би се држел настрана од мелено кафе“, објаснува д-р Раз во видеото објавено на TikTok.

Многумина биле шокирани од ова сознание и решиле повеќе да не консумираат кафе, пренесува Вечерњи лист . „Навистина не требаше да го знам ова! Пијам кафе секој ден, ми го уништи утринскиот ритуал“, е само еден од многуте коментари.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *