May 17, 2024

Џејмс К. Фланаган, писател и поет, ненадејно починал од срцев удар во 2012 година, но оставил неверојатен аманет на своите внуци.
Писателот и поет Џејмс К. „Почитувани Рајан, Конор, Брендон, Чарли и Мери Кетрин,

Мојата мудра и внимателна ќерка Рејчел ме поттикна да напишам неколку совети , оние важни работи што ги научив во текот на мојот живот. Ова писмо почнав да го пишувам на 8 април 2012 година, точно на мојот 72 роденден .
Секој од вас е најубавиот подарок од Бога за вашето семејство и за целиот свет. Запомнете го ова постојано, особено кога студените ветришта на сомнеж и обесхрабрување дуваат низ вашиот живот.

Не плашете се од никого и ништо и живејте го животот во потполност . Следете ги вашите желби и надежи без разлика колку се тешки и колку се различни од другите. Луѓето често не го прават она што го сакаат или треба, бидејќи постојано размислуваат што ќе мислат или кажат другите. И запомнете уште една важна работа: сите што не се таму да ви донесат супа кога сте болни, сите што не се со вас кога сте во неволја, не се важни!

Избегнувајте ги ситните души, песимистите кои кога ќе ви ги исушат соништата велат: „Да, но што ако…“ Тоа е пеколот на мислите – „Што ако…“ Направете го тоа! Најлошото нешто што можете да го направите во животот е да погледнете наназад и да кажете: „Сакав, можев, требаше“. Ризикувајте, правете грешки.

Сите ние сме сосема обични луѓе . Некои луѓе можеби носат скапа облека или имаат повисока титула или моќ и мислат дека се над сите други. Но, не им верувајте. Тие ги имаат истите сомнежи, стравови и надежи, јадат, пијат, спијат и прдат, како и сите други луѓе. Секогаш доведувајте во прашање авторитетот, само направете го тоа внимателно и мудро.

Направете животна листа на приоритети што сакате да ги постигнете: патување на различни места; научете вештини кои ве интересираат; владеење странски јазик; запознај некој посебен. Направете го долг список и додавајте нови работи секоја година. Не кажувајте: „Ќе го направам тоа утре“ (или следниот месец или следната година). Тоа е најсигурниот пат до неуспех. Нема утре, ниту „вистинско“ време да се започне што било освен сега.

Кога ќе пораснете и ќе имате деца, секогаш запомнете ја старата ирска поговорка: Фалете ги децата и тие ќе процветаат !

Бидете добри и секогаш помагајте им на луѓето – особено на послабите , на оние кои се плашат и на децата . Сите тие носат своја тага и имаат потреба од вашето сочувство.

Не се придружувајте на војската или на која било друга организација која ве обучува да убивате . Војната е зло . Сите војни ги започнале старците со измамување или принудување на младите да се мразат и да се убиваат. Старите преживуваат и, како што ја почнаа војната со пенкало и хартија, така и ја завршуваат. Толку многу добри и невини луѓе умираат. Ако војните се толку добри и благородни, зошто самите водачи кои ги започнале не се во борбата?

Читајте книги колку што можете повеќе . Тие се прекрасен извор на уживање, мудрост и инспирација. Не ви треба батерија или интернет конекција за нив, можете да ги носите каде што сакате.

Бидете искрени патувајте секогаш кога можете, особено додека сте млади. Не чекајте додека имате доволно пари или додека не се наредат сите коцки. Тоа никогаш, никогаш не се случува. Земете го вашиот пасош денес.
Изберете работа или професија што ќе ја сакате . Секако дека ќе има тешки моменти, но мора да уживате во работата. Ако работите само за пари – тоа ќе ви ја оштети душата.

Не викај ! Викањето никогаш не дава резултати и ве повредува вас и другите. Секој пат кога викав, не успевав.
Секогаш одржувајте ги ветувањата што им ги дадовте на вашите деца. Не кажувајте „Ќе видиме“ ако знаете дека одговорот е не. Децата ја очекуваат вистината , дајте им ја со љубов и добрина.

Никогаш не кажувајте некому дека го сакате ако не го мислите тоа .
Живејте во хармонија со природата : излезете надвор, посетете ја шумата, планините, морињата, пустини. Тоа е многу важно за душата.
Прегрнете ги оние што ги сакате. Кажете им денес колку ви значат – не чекајте да биде предоцна.

Бидете благодарни за сè . Ирска поговорка вели: Ова е денот на животот кој никогаш нема да се врати. Живеј со таа мисла секој ден.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *