May 17, 2024

Доживотниот претседател и маршал на Социјалистичка Федеративна Република Југославија , човек за кој се вртеа и бајки и легенди, чија смрт пред 40 години ја расплака целата нација: Јосип Броз Тито – живописна личност за која само неколку немаат мислење.

Легендарниот командант чии партизани водеа безброј битки со помоќен противник и успеаја, со помош на сојузниците, да ги победат нацистичките сили за време на Втората светска војна, е запаметен и по различната политика од другите комунистички лидери – рамнотежата меѓу Истокот и Запад.

Велат дека не сакал да зборува за учеството во Првата светска војна, а една од причините е што првите месеци од војната ги поминал на фронтот во Србија како припадник на 25. полк т.н. 42-та ѓаволска дивизија.

Иако, според официјалните податоци, Тито е роден на 7 мај 1892 година, овој празник се слави на 25 мај од 1945 година, собирајќи ги младинците и девојките од сите краишта на некогашната држава – од Вардар до Триглав.

До 1957 година празникот се празнуваше само како роденден на Тито, а таа година на иницијатива на претседателот стана Ден на младоста.

Титови навики. Велат дека сакал да јаде загорски штруклес, да пуши кубански томпуси , а омилени пијалоци му биле вискито Чивас и словенечкото вино Цвичек.

Тито се дружел со многу познати личности, меѓу кои и холивудски ѕвезди, кои дошле во Југославија во седумдесеттите години на 20 век за улоги во некои од најпознатите партизански филмови.

Починал на 4 мај 1980 година, а се смета дека неговиот погреб бил еден од најголемите досега одржани на овие простори.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *