June 16, 2024

Тие со векови се спротивставуваа на суровите услови на Сахара и бројните напаѓачи, создавајќи уникатна култура која претставува еден од последните примери на номадски начин на живот во современиот свет.

Некогаш, Сахара беше пространство покриено со трева и шуми, додека човечката активност и климатските промени не ја трансформираа во препознатлива пустина. Од многуте народи кои низ вековите талкале низ тие пространства, само еден подоцна решил да се прилагоди на него и да го нарече свој дом – Берберите.

Кратка историја на Берберите. Пустината Сахара се протега од Атлантскиот Океан на западниот брег на Африка до Црвеното Море на источниот брег и е територија покриена со песок и карпи, меѓу кои речиси и да нема живот. Но, Сахара не секогаш била пустина. Пред само 11.000 години таму растела трева која се користела за пасење на голем број животни. Меѓутоа, паралелно со експлоатацијата на природните ресурси дојдоа и климатските промени, кои ја трансформираа целата област во пуста земја покриена со песок, во која доминираа непријатни услови.

Како што земјата се менуваше, луѓето мигрираа и бараа нов дом и ресурси за експлоатација. Но, берберските предци имале поинаква идеја. Наместо да ја напуштат Сахара, тие всушност го адаптирале својот начин на живот и почнале да напредуваат таму каде што повеќето не можеле.

Најраните траги за нив сугерираат дека група луѓе со сличен јазик се движеле низ северните региони на Африка за време на камената доба , што со текот на времето резултирало со создавање на заеднички идентитет кој станал основа за развој на препознатливата берберска култура. .

Со векови, членовите на оваа нација комуницирале со други цивилизации кои се појавиле во северноафриканскиот регион Забележано е дека тие биле подложни на Феникијците и Картагинците, како и на арапските кралства. По падот на Рим, нивната заедница повторно ја презеде контролата врз одредени делови од северозападна Африка. Секако, сето тоа оставило длабока трага на нивната култура, која постојано била подложена на различни влијанија. Сепак, тоа не ги спречи да развијат посебен начин на живот кој ги направи уникатни.

Кој е традиционалниот берберски начин на живот? Опкружени со огромна пустина, сите сериозни обиди за земјоделство беа брзо напуштени. Ова ги навело да изберат номадски начин на живот , кој со текот на времето станал централен дел од нивната култура и веројатно вистинската причина поради која се нарекувале себеси „слободни луѓе“.

Низ вековите, тие преживеале со одгледување стада камили и коњи , кои ги возеле од едно до друго пасиште. Заедницата развила традиционална поделба на трудот, при што мажите се грижеле за добитокот, додека жените биле ангажирани во задачи како што се ткаење сини фустани.

Со развојот на трговијата, тие стануваат клучни играчи на трговските патишта што ги поврзуваат Северна Африка и Блискиот Исток . Нивното чувство за навигација и познавање на патиштата што се шират низ морињата од песочни дини ги направија вешти номади кои знаеја да најдат извори на вода каде што другите загинаа.

Иако денес мнозинството декларира дека припаѓа на муслиманската религија, единствениот начин на живот доведе до развој на обичаи кои преживеале вековни трансформации и влијанието на различните религии . Специфичноста е во тоа што жените од оваа заедница ретко носат превез, додека во најголем број случаи имаат можност сами да си изберат сопрузи.

Исто така, постои обичај на гостопримство , кој подразбира дека секој странец кого Берберин го храни и води, станува личност на која домаќинот е должен да обезбеди безбеден престој во пустината. Можеби изгледа чудно, но наоѓањето вода и храна во пустината е разликата помеѓу животот и смртта, па овој обичај е важен дел од нивната култура.

Има ли место за Берберите во современиот свет? Повеќето од нив денес живеат во Мароко , Алжир, Либија, Тунис , како и во северните делови на Мали и Нигер. Кога се зема предвид номадскиот начин на живот, не е чудно што некои членови на ова племе може да се најдат и во Мавританија, Буркина Фасо и Египет.

Меѓутоа, борбата што се одвива меѓу застапниците на модерните и традиционалните начини на живот го доведува во прашање опстанокот на ова племе на специфични обичаи и традиции.

Како и многу домородни и традиционални народи, тие се повеќе гравитираат во поголемите градови каде што можат полесно да најдат работа и да ги прехранат своите семејства.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *