June 16, 2024

Кога многу психолози и други научници се обидуваа да разберат како функционира мозокот на Адолф Хитлер по Втората светска војна, неизбежно беше да го испитаат неговиот однос со неговата мајка.

ПО ВТОРАТА СВЕТСКА ВОЈНА и судењето на нацистичките криминалци, многумина се обидоа да „влезат во мозокот“ на Адолф Хитлер и да се обидат да откријат како се родила толкава омраза кон друго човечко суштество.

Тоа прашање предизвика и бројни дебати за неговиот однос со мајка му . Меѓутоа, по долгогодишно истражување, единственото нешто до кое научниците можеле да дојдат е големата наклонетост што ја имал кон неа, и за време на нејзиниот живот и по нејзината смрт.

Како Клара стана Хитлер? РОДЕНА КЛАРА ПЕЛКЛ во австриското село Спитал во 1860 година , мајката на Хитлер била опишана како „атрактивна тинејџерка со бујна темна коса“.

На многу млада возраст почнала да работи како собарка. Кога имала 16 години, нејзиниот братучед Алоис Хитлер ја ангажирал да му биде слугинка. По смртта на неговата прва сопруга, тој се оженил со својата братучеда Франциска, која работела во куќата како готвачка во исто време со Клара. Првата одлука на Франциска како нова газдарица била да ја отпушти Клара, што ги „подгреа“ приказните за нејзината блиска врска со нејзиниот братучед.

Кога Франциска исто така умрела од туберкулоза, Алојз решил да ја запроси младата Клара и испратил барање до локалниот католички бискуп за одобрување. Бидејќи биле блиски роднини, случајот стигнал дури и до Ватикан, кој на крајот ја одобрил оваа брачна заедница. Во следните неколку години, двајцата добија пет деца, од кои само две преживеаја: Пола и Адолф.

Интересен факт е дека само неколку децении подоцна, самиот Хитлер ја вработил својата блиска роднина Гели Раубал како слугинка, пред, како што тврдат некои историчари, да започне контроверзна врска со неа.

Според некои тврдења, Клара била повлечена по природа и често стоела додека нејзиниот сопруг Алојз го малтретирал нивниот син. Адолф не се држеше против неа, кога Алоис почина во 1903 година, тие двајца останаа многу поврзани и блиски.

Таа со цело срце го поддржуваше својот син во многу одлуки : кога Адолф реши да го напушти училиштето на 16-годишна возраст и да стане уметник, таа беше таа што му купи бои и пијано.

На врвот на својата моќ, самиот фирер ги опиша деновите поминати со неговата мајка како најсреќните во неговиот живот. Сепак, сè пропадна во 1907 година.

Смртта на Клара Хитлер и негувањето на нејзината меморија. ОТКАКО НА КЛАРА И ДИГНОСТИРАА РАК , Хитлер се грижеше за неа со месеци. Неговата сестра Пола подоцна им кажала на функционерите на американската армија кои ја истражувале нивната младост, дека во тој период „тој бил неуморен во грижата, како и дека сакал да и ја исполни секоја желба и да направи се за да ја покаже својата голема љубов“ . Сепак, напорите на Адолф и д-р Блох – доктор со еврејско потекло – не вродиле со плод и таа починала на 21 декември 1907 година.

Иако првично се расправаше дали докторот на неговата мајка е тој што му всадил огромна омраза кон Евреите – затоа што не успеал да и го спаси животот, ова тврдење е далеку од вистината. По погребот на Клара, според сведоштвата на неговите современици, Адолф лично им се заблагодарил на лекарот и неговото семејство за помошта што му ја пружиле, па дури во следните неколку години им испраќал и новогодишни честитки.

Како фирер, Хитлер го прогласил роденденот на Клара, 12 август, „Ден на мајката“. Нејзината слика ја носел со себе секаде до крајот на својот живот, вклучително и во берлинскиот бункер каде што се самоубил во 1945 година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *