June 25, 2024

Овошјето кое е безбедно за мачките вклучува јаболка, банани, боровинки, дињи, јагоди и лубеници без семки. Исто така, омилените летни задоволства како малини, капини и брусница се на таа листа.

Кога станува збор за хранење со овошје на вашата мачка, се препорачува да и понудите помала количина исечена на многу мали парчиња. Исто така, треба да се прави умерено, бидејќи промената на исхраната може да доведе до повраќање и дијареа.

Примарната придобивка од хранењето со овошје на вашата мачка е всушност тоа што е забавно да споделите чинија со вкусни летни задоволства со вашето домашно милениче. Покрај тоа, овошјето е еден вид на задоволство што може да ги замени комерцијалните производи за мачки, што е добро за мачки со прекумерна тежина.

Повторно, се смета дека комерцијалната храна за мачки ги покрива сите нутритивни потреби на овие топчиња, така што нема потреба да се додава овошје во приказната.

Овошје кои не е безбедно за мачки. Што е со другите видови овошје кога се во прашање мачките? Според експертите, се препорачува да се држите до горенаведените овошја. Особено е важно никогаш да не им давате на мачките цреши, грозје или суво грозје, бидејќи овие плодови се токсични за нив.

Тие можат да предизвикаат оштетување на бубрезите кај мачките и да доведат до сериозни проблеми. Цитрусните овошја како лимони, лимети и портокали исто така не се дозволени, бидејќи предизвикуваат проблеми варењето и можат да го загрозат централниот нервен систем на мачката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *