July 21, 2024

Во манастирот Високи Дечани постои единствената фреска во светот каде што Исус Христос наместо книга има меч во раката.

Главната намера на сликата била рефлектираната светлина на писмото да зрачи со мудроста на божествените пораки. Тогаш во немилите настани во Србија се случија чудни настани и на ѕидот на манастирот посветен на Христос се појави небесен знак за предупредување.

Постои легенда која го толкува часот во кој книгата, симбол на зборовите, се претворила во меч, симбол на моќта.

Кога Стефан, синот на кралот Милутин, го вознемирил господарот и сериозно се скарал со својот татко, се случила најсуровата казна во историјата на српските владетели.

За време на војната и освојувањето на тронот, Стефан заборавил дека на синовите им ги дал имињата Душан и Душица по душа, за да бидат духовни и да избегнуваат секаква сила. А моќниот крал, татко му Милутин, нареди да го фатат и ослепат со вжештена сабја тајно во Скопје.

Така згасна видот на Стефан, вториот Дечански. И огнениот одмазднички меч се појави во иднина наместо книгата во раката на Исус Семоќниот. И како што Стефан во младоста се крена против татко му, така подоцна против него се крена и неговиот син Душан.

Во Метохија е зачувана легендата дека во умирачкиот час на кралот Стефан се слушнал лелек на порака низ цела Србија, од која само еден збор избил. Кога како огнена птица слета на крстот на манастирот, во неговите ѕидови се слушна тропот од оружје. Се верува дека токму тогаш книгата во раката на Христос Семоќниот се претворила во меч.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *