February 23, 2024

Обврските и брзиот начин на живот драстично го зголемија стресот на кој сме изложени.
И најлошото е што толку се навикнавме, што стана составен дел од нашиот живот.

Сепак, на долг рок, не е доволно да се прифати фактот дека стресот постои, треба да научите како да го контролирате и како да се справите со него.

Имајте на ум дека стресот може да предизвика многу здравствени проблеми, од краткотрајно нерасположение до напади на паника, проблеми со спиењето , замор, болки во мускулите, главоболки и појава на дијабетес.
Исто така, стресот е најчеста причина за ментални нарушувања, како што се анксиозност и депресија .

Списокот е долг. Многу научници и експерти го проучуваат потеклото на многу болести, а стресот е причина за повеќето од нив. Најновото истражување на Универзитетот Тринити во Даблин откри дека зголеменото ниво на хормонот на стрес кортизол е поврзано со појавата на депресија.

Па, како можеме да спречиме сето тоа да се случи и да се справиме со секојдневниот стрес?
Клиничкиот психолог, д-р Сема Акбар, ја откри тајната како да се победи стресот. Клучот лежи во прифаќањето на секоја мисла, дури и кога е лоша. И еве како.

Да се ​​стане отпорен на стрес не значи да се избегнува емоционална болка, туку напротив, да се создаде простор за секоја емоција и да се прифати – објасни таа. Поентата е да се прифати секоја емоција, и добра и лоша. Д-р Акбар откри како да го заштитите вашето размислување од стрес и понуди решение засновано на четири клучни работи што треба да ги направите.

Колку повеќе ги потиснуваме несаканите мисли кои ни предизвикуваат стрес, како што се: „Јас сум губитник“, „Грда сум“, „Дебел сум“, „Јас сум безвреден“, „Јас сум неуспех, „Постојано се враќаат и те прават уште поанксиозен.

  • Пет начини да се справите со стресот:

Контролирајте го стресот. Не слушајте и не впивајте се што ќе ви каже вашиот ум. Научете подобро да управувате со вашите мисли. Ако почнете со ставот дека е природно секој од нас да има негативни мисли, но дека не мора да им веруваме, ќе ви биде полесно.

Одделете ги вашите мисли. На прв поглед ова ќе изгледа како метафизика, но со малку вежбање ќе ви помогне да се ослободите од стресот. Првиот чекор е да го одделите мислителот (себе) од вашите негативни мисли во вашата глава. Вие треба да бидете одговорни и да ги контролирате нив, а не тие вас.

Прифатете ги сите емоции. Дури и емоциите можат да предизвикаат стрес. Прифатете ги чувствата што ве обземаат. На тој начин ќе им направите доволно простор. Пред сè, тоа ја претставува подготвеноста да сакате да ги почувствувате вашите емоции, да бидете отворени за нив и да ги разберете. Секое човечко суштество е составено од позитивни и негативни чувства и тоа е сосема во ред. Грешка е постојано да размислувате позитивно за да прикриете како навистина се чувствувате. Важно е да бидете свесни за емоциите и да ги прифатите такви какви што се.

Учете од чувствата. Не гледајте на емоциите како нешто што треба да се контролира, туку напротив, учете од нив. Ќе ви „објаснат“ зошто се чувствувате така и за што се грижите. Така ќе знаете на што да внимавате и да не ги повторувате грешките од минатото.

Дајте си простор. Сосема е во ред да се доживее некои негативни емоции. Очигледно нешто предизвикало тоа да се случи.
Имајте на ум дека ниедна емоција не е прекумерна и дека телото се обидува да ви каже нешто. Слушајте го. Дајте си простор и време.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *