July 15, 2024

Young businessman taking off a mask; Shutterstock ID 100248338; Job: Psychopaths; Client: Katie Smythe

Психологот Кевин Датон од Катедрата за експериментална психологија на Универзитетот во Оксфорд спроведе истражување меѓу жителите на Велика Британија за да открие кои професии имаат најголем број на психопати .

На прво место се директорите и менаџерите, потоа адвокатите, медиумските личности (со акцент на ТВ и радио), продавачите, хирурзите, новинарите, полицајците, свештениците, готвачите и државните службеници.

Многу од овие десет професии одговараат на профилот на оние кои кријат најмногу психопати, бидејќи некои од основните карактеристики на психопатите се самодоверба, егоцентричност, бестрашност, ладнокрвност и шарм, кои исто така се карактеристики тесно поврзани со концептот на успех.

Ова е поддржано од студијата на британското академско списание „Journal of Business Ethics“, според кое психопатите од високо платените професии како адвокатите и менаџерите честопати се помалку успешни во својата работа од другите колеги.

Таквите луѓе заработуваат помалку пари, а нивните врски исто така ќе бидат помалку успешни, пренесуваат медиумите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *