February 22, 2024

Во историјата на домашната кинематографија влезе сцената од легендарниот филм „ Убаво село убаво гори “ во која момчињата Милан и Халил „повредуваат“ со тетка Џијана, која ја игра пејачката Мица Трофртаљка.

Нема кој да не знае за овој дел од филмот, макар и само од приказната, а фразата „Ајде Халиле прв лижеш“ стана дел од секојдневниот говор.

Малиот Халил го играше Милош Ѓуричиќ од Вишеград, кој по оваа улога се исели и се уште живее во Австрија. Се ожени, работи во транспорт и има два сина, а како што еднаш кажа, животот не му бил љубезен.

Имав голема желба да станам актер. За жал, судбината ме натера да дојдам во Австрија. Моите родители се разделија кога имав три години. Мајка ми замина во Австрија, а јас останав кај татко ми во Вишеград – изјавил во една прилика Милош, па додал:

По снимањето на филмот, татко ми почина. Немав со кого да бидам. Мајка ми ме одведе и тоа беше крај на можеби голема кариера. Во Австрија живеам од 1998 година. Дипломирав гастрономија и после тоа се оженив . Животот не ме поштеди и многу страдав во нова туѓа земја.

Од друга страна, неговиот пријател од филмот, Милан, кој го игра Адмир Шеховиќ, се уште глуми, најмногу во театарот. Ретко се појавува во медиумите, но има убави спомени од снимањето.

Во една прилика раскажа како најмногу се сеќава на сцената кога со камен требаше да го удри Миц Трофртаљко во глава.

Снимањето беше прекинато затоа што чекавме да се направи гумениот камен и затоа претпоставувам дека тој реквизит го доживеав како нешто многу важно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *