May 23, 2024

Кога Џенифер Крамблт и нејзината партнерка Аманда Зинкон решија да основаат семејство, Џенифер остана во друга состојба преку ин витро оплодување.

За да го започне процесот, парот отишол во банка за сперма во Охајо, САД за да најде соодветен донатор за бебето. Бидејќи користеле банка за сперма, можеле да „изберат“ токму каков маж сакаат да биде биолошки татко на нивното дете. Имаа одредени работи што ги сакаа и избраа донатор бр. 380 кој има сини очи, руса коса и најважно бела кожа.

Откако тие избраа, Џенифер беше оплодена од лекар со помош на банковен примерок од сперма. Сè поминало без проблеми и сонот на овие две жени за основање семејство бил чекор поблиску до реалноста.

Девет месеци подоцна, Џенифер отишла во болница каде што го доживеала најголемиот шок во животот кога се породила: Нејзиното бебе не изгледало како што очекувала. Всушност, детето било црномуресто! Парот остана шокиран!

Како може да се случи ова? Како што се испоставило, банката за сперма случајно го измешала белиот донатор што го барал парот, кога работник погрешно го прочитал бројот на донаторот 380 и го заменил со 330, кој бил Афроамериканец.

Од една страна, Џенифер беше со скршено срце и мораше да се справи со чувствата на гнев, разочарување и страв од одгледување црно дете. Таа пораснала во град каде што немало црнци, а нејзината прва интеракција со таква личност била на факултет. Таа не знаеше ништо за нивната култура и не беше подготвена за трансрасно родителство. Таа се плашеше дека нејзиното конзервативно семејство нема да ја прифати нејзината црна ќерка.

Од друга страна, банката за сперма навистина направи страшна грешка. Ваквата грешка може да го промени нечиј цел живот, како што беше случајот со Џенифер.
Џенифер ја тужи банката за сперма за небрежност и измама. Судењето ќе биде завршено подоцна оваа година.

Банката за сперма треба да сноси одговорност што не им ја дала на Џенифер и Аманда донаторската сперма што ја побарале. Ваквата грешка едноставно не е мала работа и ќе влијае на овој пар до крајот на животот.

Тужбата привлече големо медиумско внимание. Секако, Аманда и Џенифер изјавија дека ја обожаваат својата ќерка и даваат се од себе таа да порасне во здрава атмосфера.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *