June 21, 2024

Најсакани се машко дете и машко внуче. Ако сепак е „прво машко“ во повеќето случаи ќе биде „мајчино злато“ или „бабино злато“.

Мајките и бабите никогаш нема да признаат, се разбира дека ги сакаат сите деца, односно внуците подеднакво, но машките секогаш се малку порамноправни. Ова е потврдено со следниот пример.

Жената имала две крштевки за две недели. Се крштеваја внук од ќерка и внук од син. На внукот од нејзината ќерка му дала 100 евра, а на внукот на синот 300 евра. На прашањето зошто дала повеќе на едно дете, таа вели: „Па, тоа е внукот на мојот син“. Србија, лето Господово, 2022 година – пишува на еден твит.

Објавата предизвика бурни реакции. Иако, како да не, кога многу деца пораснаа чувствувајќи неправда поради некаква дискриминација меѓу оние машки „првородени“ и женски „подредени“.

Да бев нејзината ќерка, тоа ќе беше и последен пат да не видеше – напишал еден корисник.
А веројатно уште од мала ја научила ќерка си дека е помалку вредна затоа што е жена – додал друг корисник.

Мизогинијата е проблем во секое општество, а особено во нашето. Оваа приказна не е исклучок од правилото, туку речиси правило – напишал еден корисник.
Потоа следеше пример кој ја покажува сета суровост на ова наше културно наследство.

Еден сосед им дал на инвеститорите огромна земја. Доби по неколку станови на секоја локација и се одеше веднаш кај неговиот син. Подчинетата ќерка немала ниту стан! Кога починала, на четириесет години, тој и ветил на нејзината ќерка, неговата внука, дека ќе и даде стан. Синот се побунил. Детето не доби ништо! Буквално ништо! А мажот не го крие тоа: „Не е должен да дава, таа има татко“.

Речиси немаше коментари кои застанаа на страната на неправедната баба. Само некои корисници изјавија дека нејзината распределба на пари и љубов не е наша грижа и дека треба да се грижиме за нашата работа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *