May 17, 2024

Родителите понекогаш му викаат на своето дете од страв или гнев, за да му го свртат вниманието на непосредна опасност или да му укажат на грешка.

Исто така, по одредени престапи следуваат казни, но оваа самохрана мајка изјавила дека никогаш не ги казнувала своите деца и не им викала. Таа, исто така, вели дека дури и не ги наградила за нивното однесување, туку им дозволила да се справат со „природните последици“ од нивните постапки.
„Паузата за размислување“ стана икона форма на казнување за децата, благодарение на телевизиското шоу „Супер дадилка“ на Џо Фрост во раните 2000-ти.

Сепак, една мајка никогаш не го испратила своето дете на таков одмор – и не планира.
Самохраната мајка Хана Канаван решила да има нежен пристап кон своите малечки откако работела во одделение за проблематични деца.
Во пристапот со децата користела природни последици, а не казни, а 33-годишната тврди дека видела како тоа им помогнало на нивното однесување.

Хана, од јужен Лондон, оттогаш ја усвои истата техника во воспитувањето на нејзините три деца, Есма, Еира и Елфи – и покрај тоа што избегнува казна, таа исто така не ги наградува кога прават нешто добро.

Наместо да ги казни или да им вика на двете ќерки и синот кога ќе направат нешто погрешно, Хана едноставно смирено објаснува што се случило и зошто не е во ред.

Хана, која ги учи своите деца дома, рече: „Никогаш не сум ги казнувала или наградував моите деца и тоа навистина ме возбудува. Ако го погледнете затворскиот систем, ќе видите дека казната не функционира бидејќи нема да има втора или трет пат сторител таму, ако е така“, објасни таа.

„Луѓето мислат дека моите деца се однесуваат лошо затоа што не ги казнувам, но тоа воопшто не е така. Затоа што не викам и не им одземам нешто, тие не се плашат од мене. Ме почитуваат и слушаат затоа што јас мирно ќе им објасни зошто не треба да се направи нешто за да функционира, а тие учат од тоа“, додаде таа.

Хана тврди дека никогаш не го кренала гласот кон нејзините деца, кои се сите под 11 години – дури ни кога биле мали.
„Ако истрчаат на патот или нешто слично, мојата непосредна реакција може да биде да викам „не“. можат да ја увидат сериозноста на судирот“, објасни таа.

„Девет од десет пати нема да го направат тоа повторно“, додава таа.
„Ако им викате и им кажете дека нема да земат сладолед затоа што направиле нешто погрешно, тогаш тие ќе се фокусираат на фактот дека мама или тато се лути, а не на она што всушност го направиле. “, верува Хана.
Но, иако таа не ги казнува, мама се грижи дека има цврсти граници со своите деца и нема да толерира пцовки, викање или удирање.
„Ако пцујат или се расправаат, тогаш прво ќе се обидам да дознаам зошто тоа се случило, а потоа ќе им објаснам дека така не треба да реагираат“, објаснува таа.

„Децата се деца и не се однесуваат секогаш онака како што сакате. Може да се однесуваат лошо во ресторан со тоа што ќе ја удираат лажицата на масата и наместо да им викам, ќе им ја земам, ќе ги изнесам надвор и смирено ќе им објаснам им дека нема да се вратиме внатре додека не прифатат дека не смеат да го прават тоа“, додава таа.
Хана вели дека е пристрасна мајка и дека нејзините деца се слатки и пристојни, но вели дека луѓето мислат дека ќе бидат ужасни поради фактот што таа не ги казнува.
„Но, тие ме слушаат, па дури и доаѓаат кај мене ако направиле нешто лошо, бидејќи не се плашат“, објаснува таа.
Мама продолжи да објасни дека иако не дава случајни подароци за да ги награди своите деца, таа ги фали и ги слави нивните достигнувања со нив.

„Ако некој направил убаво уметничко дело или слично, ќе го пофалам и ќе му дадам фер одговор“, рече таа, додавајќи: „Но, нема да им дадам бонбони за тоа“.
„Кога ќе станат постари и ќе почнат да полагаат испити, ние како семејство ќе излеземе да го славиме трудот што го вложиле, а не резултатите. Не сакам да им ја одземам инстинктивната мотивација да направат нешто. Ако мислат тие ќе добијат награда, а потоа ќе го сторат тоа само заради тоа“, објаснува таа.

Таа додава дека ваквиот начин на воспитување и помогнал да ја одржи блискоста со семејството и дека така ќе продолжи и во иднина, пишува британски Мирор.
„Многу сум среќна“, вели таа и продолжува дека „не е се совршено и сите имаме лоши денови, но блиско семејство сме и децата ме почитуваат, но не се плашат од мене. Никогаш нема да ги казнам “.
Топ пет совети на Хана за нежно родителство:
Запомнете дека ова е процес и нема брзи резултати – затоа бидете трпеливи со себе и со вашите деца.

Ако се чувствувате пргаво и треба да викате, обидете се да го намалите гласот и да шепнете – ова често може да ги спречи и децата да викаат, бидејќи треба да бидат тивки за да ве слушнат.
Наместо да поставувате прашања кога вашето дете направило нешто што не ви се допаѓа, наведете факти како „Ова треба да се исчисти, ве молам“ или „Книгите не се фрлаат“.
Понудете алтернативи – „Не го ставаме во уста, но можеме да јадеме јаболко“ или „Не фрламе книги, но можеме да фрлиме топка во дворот“.

Кога ќе се одлучите за граница, прифатете дека може да има изливи на гнев. Наместо да ги поместувате границите за да го спречите вашето дете да реагира, фокусирајте се на потврдување на неговите чувства и потоа да му помогнете да ги надмине: „Знам дека сте вознемирени што не можеме повеќе да гледаме телевизија, така се чувствувам кога не можам да гледам како многу ТВ би сакал. Сакаш прегратка додека си тажен?“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *