July 18, 2024

Едноставно чистете ја четката на секои две недели за да се ослободите од бактериите кои се на неа …
Иако можеби мислите дека за одржување на чистотата е доволно миење на четката за заби под вода, експертите за орална хигиена велат поинаку.

За среќа, чистењето на четката за заби не е голем напор. Чистете ја на секои две недели со едноставен метод за да се ослободите од бактериите кои се на неа, пренесува MindBodyGreen.

Во устата има многу видови бактерии, добри и лоши. Четката за заби е различна средина и може да го поттикне растот на „лошите“ бактерии доколку не се грижи правилно, објаснува Марк Б.

Дали треба да ја мијам четката за заби пред или по нанесувањето на пастата за заби? Еве го одговорот….
Како да исчистите четка за заби?

Прирачник: Без разлика каква четка имате, чистењето мора да се направи темелно. Експертите препорачуваат отстранување на пастата за заби од рачката на четката со раствор од сапун и топла вода. Потоа натопете ја главата на четката во чаша хидроген пероксид најмалку 15 минути. Ова помага да се отстрани остатокот од пастата за заби, како и бактериите. Но, ако немате водород пероксид, можете да користите и антибактериско средство за плакнење уста.

После тоа, добро исплакнете ја четката со топла вода и тријте ја главата со прстите за да се ослободите од водород пероксид. По чистењето, оставете ја четката целосно да се исуши пред повторно да ја користите.

Во машина за миење садови: Експертите велат дека најдобриот начин да ја исчистите четката за заби е да ја ставите во машина за миење садови како што би правеле со приборот за јадење. Овој пристап функционира со рачни пластични четки, но дрвените, бамбусовите и електричните четки за заби би биле посоодветни за миење на рацете.

Како да ја одржувате четката чиста? Продолжете да го плакнете со вода по секоја употреба, а потоа чувајте го исправено на отворено за да може да се исуши на воздух.

Истражувањата покажуваат дека топлите, влажни услови може да предизвикаат развој на микроорганизми на четките, па затоа ќе сакате да ги одржувате колку што е можно ладни и суви. Иако навлаките за четки се добри за патување, тоа значи дека можеби не се најдобри за секојдневна домашна употреба.

Дополнително, менувајте ги четките барем на секои три месеци или кога главата „цути“, односно косата ќе се свитка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *