June 23, 2024

Старите Египќани обожавале мачки , дури и црни. Но, во Европа беа демонизирани, а последица на старите верувања е дека и денес црните мачки најтешко се посвојуваат во засолништата.

Многу приказни и филмови се посветени на црната мачка, па затоа ретко кога била симбол на нешто добро. Значењата на црната мачка во историјата се многу спротивставени.

Според христијанското верување, ако црна мачка го премине вашиот пат, се смета за демон кој создава зла пречка за да не одвои од Бога. Затоа црните мачки се сметаат за лоши миленици.

Во средновековна Европа, тие се сметаа за знак што најавува несреќа. Црните мачки беа поврзани со зли суштества и вештерки, а мачка што го препречува вашиот пат беше знак дека самиот ѓавол ве набљудува .

Меѓутоа, во некои култури, црната мачка е знак на среќа . На пример, ако црна мачка оди во ваша насока, се верува дека ќе донесе среќа, затоа не ја бркајте. Во Шкотска , ако во вашата куќа се појави црна мачка, тоа е знак за претстојниот просперитет. Во Јапонија, црната мачка се смета за знак на среќа.

Поради различните претпоставки за црните мачки, засолништата за животни од година во година се потешко посвојуваат црни мачки и се повеќе од нив се еутанизирани. Од друга страна, се повеќе засолништа избегнуваат да земаат црни мачки во текот на октомври поради Ноќта на вештерките.

Има голем број случаи кога луѓето ги посвоиле во октомври за да бидат „жив експонат“ на разни забави за Ноќта на вештерките, по што би биле вратени во засолништето или повторно оставени на улица.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *