July 19, 2024

Семејството Минин од Стари Оскол во Русија ја има најголемата мачка на светот, тешка дури 12,5 килограми! Станува збор за расата Мејн Кун, која вообичаено толкава тежина достигнува до крајот на својот развој, околу четвртата година, но факт е дека оваа мачка има само две години.

Нејзината сопственичка Јулија, која често објавува фотографии од својот миленик на социјалните мрежи, неодамна покажа дека Кефир ја достигна висината на нејзината ќерка Аночка (2) и дека таа најмногу се дружи со неа.

Тие се неразделни и одлично се совпаѓаат! Аночка го храни со посебни грицки и обожаваат заедно да гледаат цртани – напишала Јулија во описот на фотографијата на која девојката со кефир стои на две нозе.

Кефир дошол кај нивното семејство така што го пронашол преку оглас.
Не бев воодушевена, бидејќи тој беше поубав на сликите, но јас и мојот сопруг го земавме тоа слабо маче поради нашите две ќерки – вели Јулија.

Долговечни мачиња Мејн Кун е една од најголемите раси на мачки која природно настанала на северноамериканскиот континент и е симбол на американската држава Мејн, од каде што потекнува и самото име. Оваа раса е позната повеќе од 200 години, а во Европа пристигнала во 70-тите години на 20 век.

Имаат густо крзно, долги уши и мускулесто и силно тело. Созреваат во третата или четвртата година, а некои примероци се развиваат и до петтата година . Мејн Кун е една од најдолговечните домашни мачки и во добри услови може да живее повеќе од 15 години.

Мажјаците достигнуваат тежина од 7 до 13 килограми, женките од 4 до 7, а можат да скокаат и до 1,7 метри.

Го нарекоа Кефир поради неговите меки бели влакна и тој стана домашно милениче на целото домаќинство.
Никој не ни помислуваше дека тоа грдо пајче ќе прерасне во голема бела грамада. Кога луѓето ќе го видат на улица, сите мислат дека е куче, а на социјалните мрежи не критикуваат дека користиме фотошоп, што не е точно – изјавила Јулија.

И покрај тоа што е малку потешко да се игра со него поради неговата тежина, за Кефир велат дека е многу паметен, бидејќи како член на семејството има свое место на масата додека руча и е многу мирен и мил.

Меѓу следбениците кои беа воодушевени од белата мачка, имаше и такви кои ја прашаа Јулија како успева да ја одржува куќата чиста кога Кефир остава толку многу влакна зад себе .

Користам роботска правосмукалка… нон-стоп! – одговорила сопственичката на Кефир.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *