May 17, 2024

Уште од мали нозе нашите родители нè учат дека мора да се грижиме за хигиената на забите , дека никогаш не треба да го прескокнуваме четкањето пред спиење, да не јадеме многу слатки, бидејќи тие ни ги расипуваат забите и ако веќе сме ги изеле, дека веднаш треба да „побрзаме“ да ги измиеме.

Иако се пишува дека има многу малку луѓе кои ги имаат сите заби , се чини дека овој дедо ги следел сите совети на неговите родители, па кога првпат отишол на стоматолошки преглед, на 62-годишна возраст, го пронашол ова.

Најџел Волш вели дека не сака слатки – и ги мие забите пет пати на ден. Тој никогаш претходно не ни направил преглед, всушност се додека не почувствувал болка во моларната коска која барала итен преглед.

Кога бев помлад, никогаш не го сакав вкусот на слатките и не ги ни допирав. Немавме многу пари.
Ги мијам забите четири или пет пати на ден, секогаш после јадење, бидејќи не ми се допаѓа вкусот на храната во устата после јадење – додаде Најџел.

Кога имал осум години доживеал тешка сообраќајна несреќа. Беа потребни години физиотерапија – но неговите заби беа недопрени. Сепак, страшната забоболка на почетокот на оваа година значеше дека Најџел мораше да побара стоматолог во родниот Нотингем. Дека, кој има две внуци и е женет за сопруга Мишел (61), вели …

Деновиве да се придружите на стоматолог не е лесно. Кога закажав, не можеа да поверуваат дека тоа е моја прва посета. Ќе одам на преглед, прв пат во животот, но не очекувам дека ќе мора повторно да одам после тоа

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *