June 25, 2024

Како може пицата да не дебелее?

Пицата е еден од најпопуларните специјалитети ширум светот и е многу калорична. Оние кои го сакаат ова јадење и често го јадат треба да научат две правила доколку не сакаат да се здебелат.
Прво, треба да се грижите за бројот на калории што ги внесувате во вашето тело.

„Доколку јадете парче пица секој ден, нема да му наштетите на вашето здравје и на линијата. Најважно е да се земе предвид вкупниот број на калории што ги внесувате дневно. Ако трошите повеќе енергија отколку што добивате од храна, тогаш можете да јадете пица за ручек барем секој втор ден“, изјави руската диететичарка Елена Соломатина.

Второ, треба да изберете пица направена со здрави состојки.
“Ако веќе ја јадете, важно е да е свежа. Направете или изберете ја онаа која има повеќе домати во себе. Тоа значи дека ќе има повеќе ликопен.

Оваа супстанца е моќна, тоа е антиоксиданс кој има многу корисен ефект врз кардиоваскуларниот систем, а има и антиканцерогени својства, објасни Елена.

Исто така, нутриционистот советуваше да се купи или да се направи пица со тенка кора. Меѓутоа, ако тоа не е случај, тогаш дефинитивно треба да се воздржите од јадење на исечоците. На овој начин ќе го намалите бројот на внесени калории во организмот.

Сега можете да ја јадете вашата омилена храна без грижа на совест!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *