April 18, 2024

Бојата на очите, обликот на телото и крвната група ја наследуваме од нашите родители. Нашите гени ги контролираат нашите физички особини, но можат да не водат и во нашето однесување.

На пример, сите порано верувавме дека ако парот се разведе , сето тоа е поради нивната психологија или хемијата меѓу нив исчезнала. Сепак, неодамнешните студии открија шокантна вистина: разводот можеби е запишан во нашите гени!

Што откриле научниците за таканаречениот „ген за развод“? Нашата ДНК игра голема улога во тоа колку се бориме.
Ако врската е полна со расправии и бракот заврши, сопружниците може да се запрашаат што тргнало наопаку. Научниците велат дека одговорот можеби лежи во гените на жената. Откриле женски „ген за развод“ кој може да предвиди тежок брак.

Научниците тврдат дека генот влијае на тоа како жените го обработуваат окситоцинот, кој е „хормон на љубовта“ и приврзаноста.

Истражувањата покажаа дека жените кои го имаат овој „разводен ген“, кој влијае на окситоцинот, имаат 50 отсто поголеми шанси да тврдат дека се несреќни во бракот или дури блиску до развод.
Постои сомнеж дека поради овој ген тие нормално не можат да се поврзат со партнерот.
Гените одредуваат и дали мажот ќе и биде верен на својата сопруга

Изненадувачки, не е само воспитувањето или карактерот на мажот што одлучува дали тој ќе биде посветен на една иста жена. Научниците открија дека постои посебен ген кој е одговорен за верноста.

Исто како и жените, мажите имаат свој хормон кој е одговорен за поврзување и посветеност. Тоа се нарекува вазопресин и некои мажи имаат мутација во поврзан ген.

Ако мажот ја има оваа генетска мутација, помала е веројатноста да биде моногамен и е изложен на ризик да биде неверен на својата сопруга.

Родителите можат да пренесат посебен „ген за развод“ на своите деца. Децата на разведени родители имаат поголема веројатност да се разведат од своите сопружници во споредба со децата израснати во семејства со два родители. А студиите сугерираат дека можеби не е виновно воспитувањето, туку генетските фактори, пишува Брајтсајд.

Беше спроведено истражување кое вклучуваше деца кои биле посвоени во семејство и кои пораснале со посвоители. Се покажало дека склоноста кон развод децата наследиле од биолошките родители, а не од посвоителите со кои живееле и кои влијаеле на нивното воспитување и образование.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *