February 26, 2024

1957. Тинејџерката Пети одела на училиште секој ден. На рамото имаше мала црвена чанта со патент
Таа немаше поим дека нејзината содржина случајно ќе стане лекција по историја за подоцнежните генерации. Зошто? Тој ден девојката случајно ја изгубила чантата полна со ситници.

Повеќе од 60 години подоцна, локален чувар наоѓа правлива чанта, недопрена со децении. Која била Пети, каков бил нејзиниот живот и каква била реалноста кога била студентка? Ве покануваме да патувате назад во времето – тоа е можно благодарение на вреќата исполнета со богатства.

Валкана и малку избледена црвена чанта од доцните 1950-ти беше пронајдена во 2019 година зад лимено шкафче во училиште во Охајо. Повеќе од 60 години подоцна, локален работник налетал на него додека се обидувал да поправи рачка од кабинетот. Содржината на чантата открила дека и припаѓала на Пети Рамфоли, која ненамерно ја оставила во училишниот ходник во 1957 година како ученичка во средното училиште Хувер (сега зграда позната како средно училиште во Северен Кантон).

Девојчето никогаш не ја пријавило загубата, која останала недопрена повеќе од шест децении. Тајната чанта случајно ја открил локален работник кој поправал лимено шкафче наменето за студенти. Додека се обидувал да ја поправи лабавата рачка, забележал заглавен предмет помеѓу училишниот мебел и ѕидот.

Ја извадив чантата и ја однесов во канцеларија. Тогаш почна потрагата по личноста на која и припаѓа – изјавил Чес Пиле.
Секретаријатот на училиштето веднаш стапил во контакт со Асоцијацијата на алумни на северниот кантон со надеж дека ќе ја врати чантата на нејзиниот вистински сопственик. Здружението утврдило дека се работи за поранешен студент. Ова е Пети Румфола која дипломирала во 1960 година.

Благодарение на социјалните мрежи, вработените во училиштето успеале да го пронајдат семејството на Пета. Излегува дека таа починала шест години пред да биде пронајден предметот, не знаејќи дека целиот свет наскоро ќе дознае за нејзиното постоење. Таа имала 73 години кога починала.

Кога на петте деца на Пети им беше испорачана торбата со богатство од 1957 година, тие му дадоа дозвола на училиштето да споделува фотографии од зачуваната содржина. Благодарение на неа, потесното семејство успеало да ја врати во живот тинејџерката од средното училиште Хувер.

Се чувствувам многу благодарен. Сите се согласуваме дека мама би била многу возбудена да го види сето тоа. Сигурно би се насмеала од уво до уво, знаејќи дека чантата е пронајдена, бидејќи благодарение на неа можела да се сети на тинејџерските години – изјавила ќерката Стефани на новинарите, не криејќи ги емоциите.

Како и многу тинејџерки од тоа време, Пети носеше чешел и шминка, вклучувајќи основа и кармин, денот кога ја изгуби чантата. Во црвената чанта, меѓу другото, беа нејзините членски книшки за локалната јавна библиотека, IMCA (Светска младинска организација) и Американскиот Црвен крст.

Зачувани се и неколку црно-бели фотографии од семејството, пријателите и кучето. Пети дури носеше со себе училишен распоред од 1956 година и паричник со девет монети.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *