July 19, 2024

Мудрите мисли на рускиот светец треба да ги прочита секој
Свети Серафим Саровски тврдеше дека болеста се јавува од 3 причини! Неопходно е да се негува здравјето на душата и телото во исто време …

Серафим Саровски е руски светец чија мудрост за животот , љубовта , духовноста и здравјето се цитирани и денес. Свети Серафим не ги запиша своите зборови, туку другите ги слушаа неговите проповеди, ги пренесуваа едни од други и ги запишуваа. Зошто нашите лудории се полнат, а нашите деца површни и необразовани: предупредува отец Арсенија од Острог!

Според легендата, тој живеел во колиба во шумата, во осаменост и молитва. Тој негуваше посебна почит кон природата, сите животни и растенија. Во приказните за Свети Серафим, пишува дека во неговата колиба дошле многу диви животни, како и дека припитомил мечка како домашно милениче.

Некои од неговите најважни мудрости се поврзани со здравјето и ни кажуваат колку духовната состојба може да се поврзе со почетокот на болеста, денес таквите болести ги нарекуваме психосоматски .

Според Серафим од Саров, болеста се јавува од 3 причини: Многу тешкотии произлегуваат од фактот дека едно лице станува апатично и тажно. Ние треба постојано да се обидуваме да имаме „радосен дух“ – радосна и среќна личност може се!

Може да се разболите и ако сте постојано лути и бесни на другите . Не треба да дозволите негативни чувства да влезат во вашата душа, рече Саровски, потребно е да ја чувате хармонијата и мирот во себе. „ Најдете мир во вашата душа и илјадници ќе бидат спасени околу вас“ , рече светецот.

Ризикот од заболување се зголемува ако некое лице постојано прави некакво лошо дело . Како резултат на тоа, се појавува некаква болест. Не се појавува со цел човек да страда, туку се дава на таков начин што човекот има време и можност да го смени срцето, да стане подобра верзија на себе и да разбере што направил погрешно . “Бог не е причина за злото, не е тој што ни испраќа тешкотии. Почесто се ставаме во тажна состојба”.

Серафим од Саров рече дека треба да избегнуваме жалење, туку да негуваме трпение , благодарност и радост за да го зачуваме здравјето.

„ Многу луѓе со години имаат послабо тело, но посилна душа . – Серафим Саровски

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *