June 25, 2024

Секој би сакал љубовта да трае вечно и да ја сметаме за личноста наша друга половина до крајот на животот.
Сепак, работите не секогаш одат според планираното. Иако сите би сакале, љубовта не е нешто што има гаранција.

Многумина ја земаат љубовта здраво за готово, како нешто што е тука и нема да исчезне, наместо да ја негуваат и одржуваат. Очекување на верност , пожртвуваност, внимание и почит од друга личност исто така мора да значи дека сте подготвени сето тоа да и го пружите на таа друга личност.

Ако вие сте личноста која дава се од себе и посветува голем дел од вашата енергија за одржување на таа врска, додека другата страна не враќа во иста мера, тогаш знаете колку стрес и нервоза може да создаде. Ситуацијата е уште полоша ако вашиот, до неодамна, совршен партнер го подари на трето лице. За да биде парадоксот уште поголем, тоа не мора да значи дека вашата друга половина воопшто не ве сака.

Како луѓето кои имаат искрени чувства кон партнерот – изневеруваат? Зошто твојот значаен другар бара некој друг освен тебе, ако те сака и е среќен и исполнет со тебе?

Фактот дека имало предавство, односно измама , не мора да значи дека љубовта и искрените чувства никогаш не постоеле. Можно е партнерите со текот на времето да се отуѓеле, односно да се оддалечат, да ја запостават својата врска или да ја изгубиле нишката што ги поврзувала.

Болната вистина е дека не можете никого да натерате да ве сака, принудна љубов едноставно не постои. Или се случува или не, или преживува разни предизвици или не. Колку и да е ова тешко, мора да се помирите со тоа.
Познатиот психијатар Виктор Франкл одамна кажа една мудра реченица за која треба да се размисли:

Лојалноста е една од задачите на љубовта – но секогаш е задача само за оној што сака, а никогаш не може да биде барање упатено до партнерот.

Она што Френкл сакаше да го каже е дека верноста се подразбира во искрената љубов. Кога чувствата се интензивни и кога партнерот вистински ве сака, вие ќе бидете единствената личност која постои за него. Меѓутоа, ако неговите чувства слабеат со текот на времето, од која било причина, едноставно не можете да го принудите да остане со вас. Може да се обидете да ги разбудите тие чувства кај него, но нема гаранција дека ќе успеете.

Затоа, слабеењето на чувствата и чувството за поврзаност доведува до изневерување на луѓето, иако, сосема веројатно, сепак имаат одредена доза на љубов кон партнерот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *