May 17, 2024

Иако многумина често се одлучуваат да се напијат во некое од бројните кафулиња, луѓето не обрнуваат премногу внимание на нивното однесување. Вака беше пред короната, а вакви и ќе останеме.
Сите сакаме одвреме-навреме да седнеме во кафуле и да се напиеме. Но, многумина не се свесни што прават во таа прилика. Знаете ли кои се нештата што ги полудуваат другите гости, па дури и вработените во кафулињата? Еве го одговорот:

“Извинете? Извинете? Еј! Жал ми е!” Не грижи се, те слушнаа. И вработените и другите гости кои веројатно си ја чешаат главата.

Каде ќе одам со гума за џвакање? Никогаш, ама баш никогаш не ставајте гума за џвакање во пепељара. Тоа им отежнува на вработените и мора да го одлепуваат потоа, а ако сте во друштво со пушачи потајно ќе ве мразат.
Не сакам ништо. Всушност, една чаша вода може! Се разбира, таа чаша вода вклучува и мраз. Ако размислувате да застанете на кратко за да се поздравите со друштвото што е веќе таму, обидете се барем да испиете брзо кафе. Ова го прави вашето друштво непријатно, а келнерот ќе ве мрази.

Не е проблем ако го јадам ова од пекарата овде?
Каде што има кифла, има и јогурт. Ретко кој ќе ви забрани да јадете нешто што сте го донеле, но ако зад себе оставите трошки, кеси и празни чаши со јогурт, следниот пат нема да ве поздрави со насмевка.

Чекај да ти пуштам песна! Ова обично вклучува смартфон спуштен до максимум, пуштање некоја песна што веројатно ја сака само оној што ја пушта, додека другите гости полека си ја кинат косата поради мешавината на различни звуци.
Извинете, дали работите? Ако местото е полно со луѓе, свири музика и сите се напијат, тоа обично значи дека кафулето е отворено! Не е потребна дополнителна проверка.

Ова столче овде подобро стои… Доколку доаѓате во поголем број отколку што има место на една маса, најдобро е да побарате некој од вработените да ви подготви соодветно место. Не почнувајте да влечете мебел низ просториите.
Извинете, можете ли да ја намалите/зголемете јачината на музиката? Ова е во ред во некои случаи, но ако сте единствениот кој се жали на јачината на музиката, подобро воздржете се.

Традиционално домашно кафе. Не вртете ја чашата. Во никој случај. Читањето од шолја за многумина е забавно, но изгледа страшно, а потоа е голем хаос.

О, навистина не знам што да порачам! Колку може да биде тешко? Особено ако само што се приклучивте на тимот, а потоа келнерот дојде само за вас. Не верувајте дека на вработените не им е удобно додека чекаат клиентот да одлучи.

Дали може да се користи вода за милениче? На ногу локали не им пречат на домашните миленици. Но, внимавајте на нив. Ако почне да го брка келнерот или да си игра со други гости, на многумина ќе им биде непријатно. Во секој случај, не барајте од персоналот да го чува вашето домашно милениче додека одите да извршувате работи!

Може ли да се напијам капучино со шлаг? Овој пијалок не постои. Капучино е всушност еспресо со млеко и голема количина млечна пена. Невозможно е да внесете шлаг таму.

Едно експресо за мене! Зборот што го баравте не ја содржи буквата „к“.
Вметнување во разговорот. Ако сте дошле сами или сте го потрошиле материјалот за разговор со вашите пријатели, не се мешајте во туѓи разговори. Дури и ако сте сто проценти сигурни дека сте во право.

Па, извинете, дали може да биде без мраз?
Секогаш е подобро да го истакнете ова пред пијалокот да стигне до вас, од многу причини!
Каде е тоалетот? Еве го, сигурно! Многу луѓе го поставуваат ова прашање без воопшто да се мачат да погледнат наоколу. Тоалетот обично се наоѓа во близина на шанкот и јасно се покажува дека е таму.

Дали ова место е бесплатно? Доколку нема никој на масата, а не е наведено дека масата е резервирана, таа е бесплатна! Нема потреба да добивате дополнителни информации од келнерот, ќе ве упатат на вашата маса, доколку нема слободно место.

Ноќни птици … Можете да го замислите воодушевувањето на келнерот кога во 23:55 часот, ако работното време е до полноќ, ќе влезе група луѓе и ќе побара само уште една пијачка! Поради сопственикот на локалот ќе го исполни вашето барање, но во тој случај барем оставете бакшиш.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *