July 15, 2024

Никој не можеше да замисли дека таква судбина ќе ја снајде…

Имено, Мери Ен Боуан беше наречена најгрдата жена на светот, но не можете ни да замислите што се крие во тоа лице. Нејзината животна приказна остава без здив, а тоа е многу повеќе од обична фотографија која кружи на социјалните мрежи…

Додека сите го коментираат нејзиниот изглед, тие веројатно не можат ни да замислат дека Мери Ен била многу убава девојка , сè до моментот кога почнале да се манифестираат симптомите на акромегалија.

Имено, се работи за хормонално пореметување кое настанува кога хипофизата произведува премногу хормон за раст по затворањето на плочите за раст. Овој здравствен проблем погодува три од 50.000 луѓе и најчесто ги погодува рацете и стапалата. Но, исто така може да ја зголеми големината на вилицата, носот и челото.

Мери е родена во 1874 година во семејство од средна класа. Таа беше единствената ќерка, а имаше дури седум браќа. Таа ја сакаше медицината, стана медицинска сестра во 1894 година. Девет години подоцна се омажила за Томас Беван и заедно имале четири деца .

Тие уживаа во семејната идила и среќа, додека Мери не почна да се соочува со тогаш сосема непозната болест. Таа имаше само 32 години . Цело време тој и беше сопруг.

Почнала да страда од ненормален раст и искривување на лицето, видот и откажувал и имала силни главоболки. Покрај сите горенаведени страдања, таа ја доживеала и ненадејната смрт на нејзиниот сопруг, оставен на немилост на животот. Тој ненадејно умира во 1914 година од мозочен удар. За Бован дури тогаш почнуваат се повеќе проблеми.

Не можела да најде работа поради физичкиот изглед, а од очај се пријавила на конкурсот „Најгрда жена“ каде што победила. Поради своите деца, за да успее да ги нахрани, претрпела страшно понижување и потсмев.

Мери потоа беше поканета во циркусот Дримленд во Кони Ајленд во 1920 година, каде што работеше до нејзината смрт во 1933 година. Покрај тоа, таа имаше гостувања за Ринглинг Брос. На овој начин собрала доволно пари за да ги доведе своите четири деца на вистинскиот пат.

Оваа храбра жена треба да биде пример за сите дами, како се бори со сите животни проблеми и за своите деца!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *