June 25, 2024

Горивото има рок на траење , и бензинот и дизелот. Сепак, тој рок на траење е многу „растеглив“ во зависност од различни фактори. Зависи од условите во кои се чува горивото (канистри, буриња, резервоар за автомобил), колку цврсто се затворени тие контејнери, на која температура се чуваат…

Општо земено, обичниот бензин во резервоарот за автомобил може безбедно да се користи до 3 месеци. После тоа, неговите карактеристики почнуваат значително да се менуваат, бидејќи одредени компоненти испаруваат од него, додека други хемиски реагираат со кислород.

Ова важи и ако се најде бензин на пр. во недоволно затворен канистер, што предизвикува испарување и влез на воздух и влага. Меѓутоа, ако бензинот е во наменски канистер за гориво со капаче што го спречува испарувањето и продирањето на воздухот, бензинот може да „издржи“ до 6 месеци, па дури и до една година. Тоа во голема мера зависи од температурата на која се складира.

На пример, британскиот RAC (Royal Automobile Club) вели дека бензинот може да издржи 6 месеци ако се складира правилно. Поточно, ако е во добро затворен канистер на 20 степени целзиусови, тогаш може да трае 6 месеци. Но, ако е на температура од 30 степени Целзиусови, тогаш само 3 месеци.

Некои други институции и експерти даваат различни рокови, а треба да се има предвид дека роковите не се исти за „чист“ бензин или дизел на кој не се додадени биогорива (биодизел и биоетанол) и за дизел и бензин што содржат поголем или помал процент биодизел и биоетанол кои се додаваат од еколошки причини во многу земји.

Кога станува збор за дизелот, од RAC велат дека под идеални услови, односно во затворен канистер и на вистинска температура, дизелот може да издржи од 6 до 12 месеци.

Рок на траење на горивото во резервоарот за автомобил е значително пократок отколку во добро затворен канистер. Доколку има посериозни промени во горивото, тоа може да предизвика различни проблеми – од неправилно работење на моторот до сериозни дефекти.

Со оглед на тоа што некои возачи возат значително помалку поради цената на горивото.
Во такви ситуации, во резервоарот треба да се додаде стабилизатор на гориво, кој може значително да ги намали негативните ефекти на кои е изложено горивото. На пример, еден од најпопуларните стабилизатори во пакување од 250 ml, кој чини околу 1.000 денари, е доволен за 250 литри бензин, а го „заштитува“ бензинот една година.

Се разбира, не е доволно само да го истурите стабилизаторот во резервоарот, туку треба да ги следите упатствата, бидејќи ако не го стартувате моторот по додавањето на стабилизаторот, стабилизаторот нема да помине низ сите делови на снабдувањето со гориво и вбризгувањето. .

Има разни стабилизатори, па пред употреба задолжително проверете колку треба да се истури, колку долго обезбедува заштита итн.

Стабилизаторот можете да го користите и ако го чувате горивото во идеални услови, т.е. во добро затворени канистри на ладно место, за да можете да го зачувате од распаѓање долги години.
Имајќи предвид дека горивото е поскапо од кога било, а возачите се плашат од ново поскапување и недостиг, не треба да чуди што многумина размислуваат за купување и складирање на поголеми количини бензин и дизел.

Немаме намера со овој текст да предизвикаме паника или да ги мотивираме возачите да складираат.
Едноставно сакаме да истакнеме дека горивото може да „оштети“ и да предизвика скапи оштетувања на автомобилот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *