July 18, 2024

Отец Григорије, бискуп на Дизелдорф и Германија, често ги охрабрува луѓето со мудри зборови. Пред извесно време го споделивме советот на владиката Григори за депресијата и колку е важно да се грижиме за менталното здравје.

Сега на својот официјален профил на Инстаграм, владиката кажа неколку зборови за љубомората, односно даде свое мислење како да се справиме со неа.

„Добро прашање е како да се справиме со љубомората. Ќе се смеат луѓето што ме познаваат добро, но еве и вие се смеете.

Мора да се заљубите во себе. Треба да се сакаш себеси. Секој човек мора да се сака себеси. А тоа е многу важна ставка во борбата против љубомората. Потоа, дури и ако другите ве срамат или ви кажат дека не сте многу добри во нешто, ќе бидете задоволни со себе.

Во исто време, се разбира, добро е да бидете избалансирани и навистина да ги знаете вашите реални можности и способности. Но, предлагам луѓето да се сакаат себеси“.

Овие зборови на епископот се исто така многу важни ако се знае дека љубомората е всушност страв што може да јаде темно и долго, а сето тоа поради стравот од губење на саканата личност.

И додека во коренот на зборот љубомора е всушност љубовта, врската меѓу овие две чувства не е толку силна, меѓу другото, затоа што психоаналитичарите тврдат дека најљубоморни се оние – кои не можат да сакаат, но мора да чувствуваат дека се сакани.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *