April 18, 2024

Ивана и Матија долго време работеле како сезонски работници во Истра, наместо во нормална соба, спиеле во шупи за складирање, а потоа по наговор на пријател решиле да започнат сопствен бизнис.

Ивана и Матија Паниќ се најголемите производители на дуња во Хрватска. Извезуваат главно во Словенија и Италија, а поради проблеми со наплатата, на хрватскиот пазар останува само мал дел, за преработка во овошни ракии. Чекаа пет години за првиот род, но очигледно вредеше. Планираат да засадат дуња на уште два хектари земја. Покрај ова овошје, Паниќите одгледуваат и лешници на нешто повеќе од три хектари земја, а имаат и сливи, како и соја – на два хектари.

Ивана завршила средно економско училиште, а Матија по професија е машиновозач, кој никогаш не возел воз, туку поставувал керамика. Заработените приходи не ги трошеле на забава, туку на купување словенски ниви, со надеж дека еден ден ќе имаат нешто свое, пишува Вечерњи лист.

Така преку заедничко вложување отворија семејна фарма во 2014 година. Тогаш тие се уште излегуваа, а подоцна љубовта ја крунисаа со брак.

Почнаа со застарена механизација и малку земја – недоволно за сериозна земјоделска приказна, па мораа да продолжат со сезонска работа.

„ Почнавме многу работи, чувавме овци, црни словенски свињи… Најпрво сакавме да одгледуваме аронија, но послушавме пријател кој има расадник, малку учевме и решивме да засадиме нешто што другите го немаат. дуњи. Се разбира, луѓето не гледаа чудно, прашуваа што ќе направат за нас, а баба искоментира: Боже, полудеа ли! Мислевме дека ќе застанеме на 300 садници, но потоа засадивме уште илјада , па две, три илјади “, велат Ивана (30) и Матија (31).

Интересно е што сега со четири хектари под дуњи и принос кој кога овоштарникот ќе биде во целосна реколта ќе биде од 50 до 60 тони по хектар. Главно ја вршат целата работа сами, но кога ќе дојде време за жетва – се мачат со наоѓање работна сила.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *