July 18, 2024

Чистењето на насобраниот мраз во фрижидерот или замрзнувачот е повеќечасовна работа додека водата истекува насекаде. Ви откриваме едноставен трик како да го избегнете и да спречите собирање мраз на ѕидовите од фрижидерот.

Повеќето од домаќинките кои имале проблем со таложење мраз во фрижидерот или замрзнувачот знаат каква болка е да се исчисти овој мраз. Ова обично е показател дека вашиот апарат не работи многу добро, а мразот може да се појави и во самоодмрзнувачките фрижидери , кои по правило не треба да дозволуваат собирање мраз. Но, пред да го повикате мајсторот кој ќе ви наплати многу за услугата или да купите нов фрижидер, можете да пробате еден едноставен трик.

Ви ја откриваме тајната за спречување на таложење мраз во вашиот фрижидер. Повеќе мраз, повисоки сметки за струја
Често се случува појава на мраз во замрзнувачот или замрзнувачот на фрижидерот . Мразот се формира откако студениот воздух ја извлекува влагата од храната содржана во него. Влагата што останува во замрзнувачот нема каде да оди, па се собира на ѕидовите и фиоките во вид на наслаги од мраз. Проблемот со вишокот мраз не е само чистење, туку тоа што влијае на работата на апаратот, а на фрижидерот му треба повеќе струја за одржување на одредена температура, што значи повисоки месечни сметки за потрошената струја.

Чистењето на насобраниот мраз во фрижидер или замрзнувач е повеќечасовна работа. По исклучувањето на апаратот, потребно е долго време за да се стопи насобраниот мраз. Некои домаќинки се обидуваат да го изгребат со нож, што не е паметна идеја бидејќи може да го оштетите апаратот. Во такви ситуации не ви останува ништо друго освен стариот испробан метод на ставање тави со топла вода во фрижидер за побрзо топење на мразот.

Недостаток на овој метод е што водата ќе истече насекаде, па постои опасност да се собере под самиот фрижидер, што може да предизвика краток спој кога ќе го вклучите апаратот доколку површината не се исуши целосно. Откако конечно ќе успеете да го отстраните мразот и да го исчистите замрзнувачот, најверојатно ќе мора да поминете низ истиот процес за еден месец или нешто повеќе.

А што ако ви кажеме дека постои трик со чија помош засекогаш ќе се ослободите од мразот?

Ефикасен трик. Решението е повеќе од едноставно и, судејќи според коментарите на домаќинките на интернет, повеќе од ефективно. Имено, откако ќе го исчистите вашиот фрижидер или замрзнувач, исушете ги сите ѕидови и фиоки со крпа. Откако ќе го направите тоа, се што треба да направите е да ги премачкате ѕидовите, фиоките и комората на вашиот фрижидер или замрзнувач со масло. На овој начин ќе добиете лизгава површина на која воопшто нема да може да се формира мраз.

Ова е генијално. Го пробав овој трик со масло и го премачкав замрзнувачот пред 2 месеци. Се е чисто, а мразот повеќе не се собира – напишала една домаќинка на интернет форум за трикови во домаќинството.

Ова не ми изгледа реално, но дефинитивно ќе го пробам. Немам што да изгубам – додаде друг.

Овој трик со масло е многу ефикасен, верувајте ми. Претходно два пати месечно требаше да го одмрзнувам фрижидерот и да го чистам од насобраниот мраз, а сега не го одмрзнав 3 месеци и нема мраз. А мојот стар фрижидер работи како нов – рекол третиот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *