May 22, 2024

Лилјаците имаат лоша етикета: повеќето луѓе ги понижуваат како грди, ноќни, летечки стаорци опфатени со болести, но овие животни уживаа огромен еволутивен успех благодарение на нивните бројни специјализирани адаптации (вклучувајќи издолжени прсти, кожени крилја и способност за ехолокација ). Откријте го митот и бидете изненадени од следните суштински факти за лилјаците, кои се движат од тоа како овие цицачи еволуирале до тоа како стратешки се размножуваат.

Лилјаците се единствените цицачи кои можат да летаат со погон Да. Сепак, крилјата на лилјаците се структурирани поинаку од оние на птиците : додека птиците ги мавтаат сите свои пердувести раце во лет, лилјаците го мафтаат само делот од нивните раце составен од нивните издолжени прсти, кои се обложени со тенки клапи на кожата. Добрата вест е дека ова им дава на лилјаците многу поголема флексибилност во воздухот; Лошата вест е дека нивните долги, тенки коски на прстите и екстра-лесните кожни клапи лесно може да се скршат или продупчат.

Постојат два главни типа на лилјаци Над 1.000 видови лилјаци ширум светот се поделени во две фамилии, мегалилјаци и микролилјаци. Како што веќе можевте да претпоставите, мегабатките се многу поголеми од микролилјаците (некои видови се приближуваат до два килограми); овие летечки цицачи живеат само во Африка и Евроазија и се исклучиво „хранојади“ или „нективојади“, што значи дека јадат само овошје или нектар од цвеќе. Микролилјаците се мали лилјаци кои се преполни, кои јадат инсекти и пијат крв, кои на повеќето луѓе им се познати. (Некои натуралисти ја оспоруваат оваа или/или разлика, тврдејќи дека мегабатите и микролилјаците треба правилно да се класифицираат под шест одделни „суперсемејства“ лилјаци.)

Само микробаци имаат способност да ехолокација Кога се во лет, микропалката емитува ултразвучни чврчорења со висок интензитет што отскокнуваат од блиските објекти; повратните ехо потоа се обработуваат од мозокот на лилјакот за да се создаде тродимензионална реконструкција на неговата околина. Иако тие се најпознати, лилјаците не се единствените животни кои користат ехолокација; овој систем го користат и делфините , морињата и китовите убијци; грст ситни шреви и тенреки (мали цицачи слични на глушец, родени во Мадагаскар); и две фамилии на молци (всушност, некои видови молци испуштаат звуци со висока фреквенција што ги заглавуваат сигналите на гладните микролилјаци!).

Најраните идентификувани лилјаци живееле пред 50 милиони години. Практично сè што знаеме за еволуцијата на лилјаците потекнува од три рода кои живееле пред околу 50 милиони години: Icaronycteris и Onychonycteris од раниот еоцен Северна Америка и Palaeochiropteryx од западна Европа. Интересно е што најраниот од овие лилјаци, Onychonycteris, бил способен за летање со напојување, но не и ехолокација, што го подразбира истото за приближно современите Icaronycteris; Палеаеохироптерикс, кој живеел неколку милиони години подоцна, се чини дека поседувал примитивни способности за ехолокација. До крајот на еоценската епоха , пред околу 40 милиони години, Земјата била добро полна со големи, пргави лилјаци кои звучат, како сведок: застрашувачки наречен Некромантис.

Повеќето видови лилјаци се ноќни Дел од она што ги прави повеќето луѓе да се плашат од лилјаците е тоа што овие цицачи буквално живеат ноќе: огромното мнозинство од видовите лилјаци се ноќни, го спијат денот наопаку во темните пештери (или други затворени живеалишта, како што се пукнатините на дрвјата или таваните. на стари куќи).

За разлика од повеќето други животни кои ловат ноќе, очите на лилјаците имаат тенденција да бидат мали и слаби, бидејќи тие се движат речиси целосно со ехолокација на лилјаци . Никој не знае точно зошто лилјаците се ноќни, но најверојатно оваа особина еволуирала како резултат на интензивната конкуренција од птиците кои ловат ден; исто така не боли што лилјаците обвиени во темнина не можат лесно да бидат откриени од поголемите предатори.

Лилјаците имаат софистицирани репродуктивни стратегии. Кога станува збор за репродукција, лилјаците се исклучително чувствителни на условите на околината – на крајот на краиштата, тоа не би било важно да се раѓаат полни ѓубре во сезони кога храната е дефицитарна.

Женките од некои видови лилјаци можат да ја складираат спермата на мажјаците по парењето, а потоа да изберат да ги оплодат јајце клетките неколку месеци подоцна, во попогодно време; кај некои други видови лилјаци, јајцата се оплодуваат веднаш по парењето, но фетусите не почнуваат целосно да се развиваат додека не бидат поттикнати од позитивни сигнали од околината. (За евиденција, на новородените микролилјаци им требаат шест до осум недели родителска грижа, додека на повеќето мегабатки им требаат цели четири месеци.)

Многу лилјаци се носители на болести. Во повеќето аспекти, лилјаците имаат незаслужена репутација дека се подмолни, грди, штетни суштества. Но, едно чукање против лилјаците е точно: овие цицачи се „преносливи вектори“ за сите видови вируси, кои лесно се шират во нивните тесно спакувани заедници и исто толку лесно се пренесуваат на другите животни во радиусот на потрагата по храна на лилјаците.

Најсериозно кога станува збор за луѓето, лилјаците се познати носители на беснило, а тие исто така се вмешани во ширењето на САРС (тежок акутен респираторен синдром), па дури и смртоносниот вирус ебола. Добро правило: ако наидете на дезориентиран, ранет или болен лилјак, не допирајте го!

Само три видови лилјаци се хранат со крв. Една голема неправда направена од луѓето е да се обвинат сите лилјаци за однесувањето на само три вида што цицаат крв: обичниот лилјак вампир ( Desmodus rotundus ), вампирскиот лилјак со влакнести нозе ( Diphylla ecaudata ) и белокрилниот вампирски лилјак ( Diaemus млади ).

Од овие три, само обичниот вампирски лилјак претпочита да се храни со крави што пасат и повремени луѓе; другите два вида лилјаци повеќе би сакале да лежат во вкусни, топлокрвни птици. Вампирските лилјаци се автохтони во јужна Северна Америка и Централна и Јужна Америка, што е донекаде иронично, со оглед на тоа што овие лилјаци се тесно поврзани со митот за Дракула кој потекнува од централна Европа!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *