June 23, 2024

Малку животни на земјата биле оплакувани, митологизирани и едноставно биле восхитени како слоновите од Африка и Азија. Во овој напис, ќе научите 10 суштински факти за слоновите, почнувајќи од тоа како овие пахидерми ги користат своите сурли до тоа како женките ги раѓаат своите младенчиња речиси две години.

Постојат 3 различни видови слонови Сите пахидерми во светот ги опфаќаат три вида: африкански грмушки слон ( Loxodonta africana ), африкански шумски слон ( Loxodonta cyclotis ) и азиски слон ( Elephas maximus ). Африканските слонови се многу поголеми, целосно возрасни мажјаци кои се приближуваат до шест или седум тони (што ги прави најголемите копнени цицачи на земјата), во споредба со само четири или пет тони за азиските слонови.

Сурлата на слон е алатка за сите намени Покрај неговата огромна големина, највпечатливото нешто кај слонот е неговата сурла; во основа екстремно издолжен нос и горната усна. Слоновите ги користат своите сурли не само за да дишат, да мирисаат и да јадат, туку и да ги зграпчат гранките на дрвјата, да земаат предмети тешки дури 700 килограми, да ги милуваат другите слонови, да копаат по скриена вода и да се тушираат.

Сурлите содржат над 100.000 снопови мускулни влакна, што може да ги направи изненадувачки деликатни и прецизни алатки. На пример, слон може да го користи својата сурла за да ја олупи кикириката без да го оштети јадрото вгнездено внатре или да ги избрише остатоците од очите или другите делови од телото.

Ушите на слон помагаат да се исфрли топлината, со оглед на тоа колку се огромни и топлата, влажна клима во која живеат, логично е дека слоновите еволуирале начин да фрлаат прекумерна топлина. Слонот не може да мавта со ушите за да се натера да лета (a la Walt Disney’s Dumbo), но големата површина на неговите уши е обложена со густа мрежа од крвни садови, кои ја пренесуваат топлината во околината и на тој начин помагаат да се излади.

пахидермот долу на огненото сонце. Не е изненадувачки, големите уши на слоновите пренесуваат уште една еволутивна предност: во идеални услови, африкански или азиски слон може да го слушне повикот на другар од стадо од повеќе од пет милји, како и приближувањето на сите предатори кои би можеле да ги загрозат малолетниците на стадото.

Слоновите се исклучително интелигентни животни Во апсолутна смисла, возрасните слонови имаат огромен мозок, до 12 килограми за целосно возрасни мажи, во споредба со четири фунти, максимум, за просечниот човек (во релативна смисла, сепак, мозоците на слоновите се многу помали во споредба со нивната вкупна големина на телото ).

Слоновите не само што можат да користат примитивни алатки со своите сурли, туку и покажуваат висок степен на самосвест (на пример, препознавање во огледалата) и емпатија кон другите членови на стадото. Некои слонови дури се забележани како нежно ги милуваат коските на нивните починати придружници, иако натуралистите не се согласуваат дали тоа покажува примитивна свест за концептот на смртта.

Во стадата на слонови доминираат женки Слоновите еволуирале единствена општествена структура: во суштина, мажјаците и женките живеат целосно одвоени, спојувајќи се само накратко за време на сезоната на парење. Три или четири женки, заедно со нивните младенчиња, се собираат во стада до десетина членови, додека мажјаците или живеат сами или формираат помали стада со другите мажјаци. Женските стада имаат матрилинеална структура: членовите го следат водството на матријархот, а кога оваа постара женка ќе умре, нејзиното место го зазема нејзината најстара ќерка. Како и кај луѓето (барем поголемиот дел од времето), искусните матријарси се познати по својата мудрост, водејќи ги стадата далеку од потенцијални опасности (како пожари или поплави) и кон изобилни извори на храна и засолниште.

Бременоста на слоновите трае речиси две години. На 22 месеци, африканските слонови имаат најдолг период на бременост од сите копнени цицачи. Новородените слонови тежат неверојатни 250 килограми, и тие обично треба да чекаат најмалку четири или пет години за сите браќа и сестри, со оглед на екстремно долгите интервали на меѓураѓање на женските слонови. Што значи ова, во практична смисла, е дека е потребно невообичаено долго време за да се надополнат опустошените популации на слонови, што ги прави овие цицачи особено подложни на ловокрадство од страна на луѓето.

Слоновите се клучни компоненти на нивните екосистеми Колку и да се големи, слоновите имаат големо влијание врз нивните живеалишта, откорнуваат дрвја, газат земја под нозете, па дури и намерно ги зголемуваат дупките за вода за да можат да се бањаат за релаксација. Овие однесувања имаат корист не само за самите слонови, туку и за другите животни, кои ги користат овие промени во животната средина. На другиот крај на вагата, кога слоновите јадат на едно место, а вршат нужда на друго, тие функционираат како клучни растурачи на семиња; многу растенија, дрвја и грмушки би имале тешко време да преживеат доколку нивните семиња не се појавуваат на менито на слоновите.

Слоновите беа тенковите Шерман на античкото војување Нема ништо слично на слон тежок пет тони, украсен со елабориран оклоп и неговите заби покриени со месинг врвови, за да го инспирира стравот на непријателот, или немало ништо слично пред повеќе од 2.000 години кога кралствата на Индија и Персија подготвиле пахидерми во нивните војски.

Слоновите продолжуваат да бидат загрозени од трговијата со слонова коска Додека слоновите се подложни на истиот еколошки притисок како и другите животни, тие се особено ранливи на ловокрадците, кои ги ценат овие цицачи поради слонова коска содржана во нивните заби. Во 1990 година, светската забрана за трговија со слонова коска доведе до враќање на некои популации на африкански слонови, но ловокрадците во Африка продолжија да му пркосат на законот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *