March 1, 2024

Искусниот нуркач и експерт за ајкули Џим Партингтон за влакно ја избегна смртта додека го снимаше документарниот филм „Големиот бел отворен океан“ во Тихиот Океан, пишува британски Дејли Меил.

Беше на отворено море , потопен во мала кутија направена од поликарбонат, од каде ги следеше движењата на голема бела ајкула. Животното, барем во првите моменти, беше многу повеќе фокусирано на помалите риби кои беа во близина на кафезот. Но, тогаш таа почна да врти кругови околу Џим.

На почетокот, нуркачот им кажал на тимот дека видел ајкула , а потоа им кажал како почнала да удира во кафезот.

Неколку моменти подоцна, предаторот успеал да го пробие кафезот. Пропуштајќи го нуркачот за неколку сантиметри, Џим почнал сè побрзо да плива кон чамецот каде што била филмската екипа за да се спаси од морето.

Мислев дека е мртов. Кога ќе ве удри голема бела ајкула долга пет метри, речиси е невозможно да преживеете. Но, Џими успеа да преживее. Без гребнатини. Неверојатно е – вели Џеф Кур, директор на програмата „Недела на ајкули“, која ќе вклучува документарен филм за Партингтон.

Ништо не можевме, можевме само да го гледаме како се обидува да отплива – додаде тој.
Кафезите, како што често гледаме во ваквите потфати, тврди Кур, се само најчестиот блеф.

Со свои очи видов дека кршат алуминиумски кафези, челични… Кафезот е блеф. Сметаме на фактот дека кога ајкулата ќе почувствува нешто необично во водата, таа ќе си оди и ќе се повлече.

Ова беше кафез од поликарбонат, направен од силна пластика. Минуваше низ него како нож низ путер. Никогаш не сум видел такво нешто во три децении од мојата кариера – рече тој.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *