June 19, 2024

Голема болка за жените ширум светот е белите влакна во убава долга коса. Ова е особено тешко бидејќи е знак на стареење, а многу жени прибегнуваат кон кубење иако се плашат дека токму оваа навика ќе доведе до создавање на нови побелени влакна.

Кубењето секако не е добро и зошто воопшто не треба да го правите тоа, објаснува експертот за коса Ван Кларк.
Во секој циклус по околу 20 години косата повторно расте, само малку поретка и почнува побрзо да опаѓа. Циклусите на главата се повторуваат во просек на секои пет години, а има ограничен број на циклуси на раст – изјави Ван Кларк.

И стилистката Џенифер Кораб се согласува и додава: Освен што ќе прекинете еден од тие циклуси, можеби правите поголема штета што би било тешко да се поправи. Кубењето на влакната може да го трауматизира фоликулот на влакното, што може да доведе до инфекција или дури и ќелави точки.

Седата коса е неизбежен дел од стареењето. Се разбира, некои ќе имаат повеќе, други помалку, но постои правило дека бројот на пигментни гранули природно се намалува со возраста, односно обично на возраст од 28 до 40 години.

Причината за тоа е што меланоцитите, клетките кои произведуваат меланин, почнуваат да забавуваат и имаат помала производна моќ – објасни Хелен Риви, експерт за коса.

Косата всушност не е седа, туку целосно проѕирна. „Сивиот“ тон е всушност процент од природната боја на косата што останува и се меша со други влакна предизвикувајќи многу различни нијанси. Според експертите, вашата ДНК и вашиот начин на живот играат улога во тоа колку брзо се појавува седата коса.

Вашиот биолошки состав и генетика одредуваат кога вашата коса почнува да опаѓа, а стресот може да го зголеми или забрза процесот. Значи, повеќе влакна не доаѓаат затоа што си скинал едно – се појавуваат затоа што времето минува.

Не верувам дека одмаздата е намера во природните процеси, се пошегува Ван Кларк и додаде:

Но како и да е, доаѓаат уште сиви влакна, бидејќи таков е патот на животот. Ако стекнете навика да кубете сиви влакна, кога помалку од еден процент од вашата глава е сива, ќе имате помалку коса за неколку години, кога 10 проценти од вашата глава е под сиви влакна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *