February 23, 2024

Диви мајмуни нападнаа десетици жители во град во југозападна Јапонија во последните неколку недели, при што извештаите за животните влегуваат низ прозорците на куќата и удираат одзади, додека полицијата ја засилува неуспешната потрага по нив.

Од 8 јули, најмалку 45 луѓе се повредени од јапонски мајмуни макаки – познати и како снежни мајмуни – во и околу градот Јамагучи, рече Јошитака Моришиге, официјален претставник на одделот за заштита на префектурата Јамагучи.

Официјалните лица првично објавија дека нападите биле дело на еден бесен мајмун – но властите сега велат дека не можат да потврдат дали едно или повеќе животни се одговорни.
Бројот на потврдени напади е повеќе од двојно зголемен за помалку од една недела. Жртвите се движат од мали деца до постари лица, рече Моришиге.

Нападнатите беа изгребани по рацете и нозете, и имаа каснувања на вратот и стомакот, но не пријавија сериозни повреди, изјави Масато Саито, службеник во градското собрание на Јамагучи.
„Неодамна слушнавме за случаи кога мајмун се закачил за нечија нога и кога лицето се обидува да ја отстрани, животното го каснува – или му скока на грб“, рече тој.

Жртвите пријавиле дека виделе мајмуни со различни големини — „но дали мајмунот е мал или голем варира од личност до личност бидејќи зависи од нивната перцепција“, рече Саито. „Се разбира, би можеле да го решиме тоа ако има група мајмуни, но во овој случај не можеме со сигурност да кажеме дали има еден, два или неколку мајмуни.

Претходно овој месец, се случија многу напади кога најмалку еден мајмун влегол во домовите и во училиште преку отворени прозорци и лизгачки врати. Но, сега кога жителите добија инструкции да ги задржат тие влезни точки затворени, повеќе луѓе се напаѓаат надвор, рече Саито.

Нападите ја поттикнаа полицијата да постави замки и да ги засили своите патроли вооружени со мрежи – но откако не успеаја да фатат ниту еден од мајмуните, полицајците беа вооружени со пиштоли за зашеметување во неделата.

Макаките се локални мајмуни и се наоѓаат на повеќето јапонски острови.
„Јапонските мајмуни макаки коегзистираат со луѓето уште од периодот Едо – Јапонија е планинска земја и заедници живеат во близина на планините каде што живеат мајмуните, па затоа е лесно за мајмуните да влезат во селата и градовите“, рече Миеко Кијоно, управител за диви животни. експерт и вонреден професор на Универзитетот Коби.

Таа додаде дека мајмуните живеат во групи, но младите мажјаци честопати заминуваат да живеат сами некое време, што значи дека мајмунот одговорен за нападите најверојатно е мажјак.
Официјалните претставници на Јамагучи рекоа дека таквите напади се ретки. „Ова е многу невообичаена појава; „Тие никогаш порано не дошле во урбана област и нападнале толку многу луѓе“, рече Саито.

Но, Кијоно вели дека овие видови на конфликти меѓу луѓето и мајмуните станале почести со текот на годините, при што истражувањата укажуваат на фактори како што е повторното оживување на популациите на макаки благодарение на напорите за зачувување и падот на нивните природни живеалишта.

„Во Јапонија, се повеќе мајмуни влегуваат во куќите и фармите, оштетувајќи ги посевите“, рече Кијоно. „Локалните власти имаат мерки да ги избркаат мајмуните – на пример, тие можат да користат огномет за да ги вратат во нивното живеалиште.

Но, овие мерки не секогаш функционираат – мајмуните може да развијат непријателство кон луѓето како резултат на тоа, па дури и да не се вратат во нивните планински живеалишта. „Мајмуните кои ќе научат да се борат против луѓето ќе се придружат на други групи, што ќе доведе до повеќе мајмуни кои не се плашат од луѓето“, рече таа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *