June 23, 2024

На лотарија освоил осум и пол милиони евра. Купил куќа во Петриња. Изградил и капела во која се моли и му благодари на Бога за сите ситуации во кои го спасил.Останатите пари им ги поделил на пријателите и роднините.

Фране Селак е Хрват кој е роден во далечната 1929 година. години. Татко му и мајка му отишле на риболов, но Фране бил толку нетрпелив што на крајот се родил во чамец среде море, недалеку од брегот на Дубровник. Исто како непланирано раѓање на отворено море, неговиот живот се одвивал како со непредвидливо море. Ова е неговата приказна.

Се крстил на 11 месеци, а на 11 години монахињите му го спасиле видот со лековити билки од манастирот. Чудото го следеше до крајот на животот. Фран има 62 години. работел како наставник по музика во училиштето и често патувал со училишен автобус. Возачот на автобусот сакал да пие, па така за влакно се спасил во сообраќајна несреќа кога училишниот автобус паднал во заледена река. За среќа, Фране се спасил само со скршеница на раката и пневмонија.

Селак беше единствениот преживеан следната година кога за чудо се спаси за време на летот Загреб-Риека. Овој човек се разбудил во болнички кревет и дознал дека тој е единствениот кој ја преживеал авионската несреќа и дека по некое чудо паднал на стог сено!

4 години подоцна, Фране повторно беше единствениот преживеан во сообраќајна несреќа во која преостанатите 4 патници трагично ги загубија животите. Една година пред тоа стигнал да „учествува“ во уште една несреќа, кога возот завршил во ледената Неретва. Се разбира, Селак преживеа, а овој пат успеа да ја спаси и мајката на својот пријател.

Проблемите со автомобилот се честа појава, па Фран еднаш му се запалил резерварот, а друг пат се запалил системот за вентилација. Двата пати изгубил малку од косата, а инаку бил неповреден. Во 1995 година бил удрен од автобус и се здобил со полесни повреди.

Следната година следеше уште еден судир со автобус. Овој пат судирот можеше да биде фатален. Фране од силината на судирот со автобусот излелтал сосвојата Шкода од карпата. Прелетал низ шофершајбната и паднал на дрво само неколку секунди пред неговата Шкода да експлодира во провалија длабока 300 метри.

Овој човек кој изгледаше дека има 9 животи исто како мачка, конечно реши да си ја проба среќата на лотарија и освои неверојатни 8 ипол милиони евра. Со парите што ги добил купил куќа во Петриња.

До куќата изградил капела каде што редовно му благодарил на Бога за сите ситуации во кои го спасил. На овој човек не му требаше многу за среќа, па остатокот од парите им ги подели на пријателите и познаниците.

Тој доживеа длабока старост и почина од природна смрт во 2016 година на 87-годишна возраст.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *