June 23, 2024

Кога поминуваме низ големи искушенија и страдања, толку е тешко да му бидеме благодарни на Бога, но мораме да сфатиме дека нашите неволји всушност можат да ни помогнат. Еве како.

Одете една милја со тага. Следната песна можеби е еден од најдобрите примери за тоа како ни помагаат нашите неволји и таги. Тие ни помагаат со тоа што не информираат, бидејќи кога сè е сончево и светло, ние малку учиме и лесно можеме да ги прескокнеме работите што треба да ги научиме за Бог и кој е подобар начин да растеме отколку преку тешкотии и неволји.

Утеха стекната, утеха дадена. Ако поминуваме низ искушенија, тие можат да нè научат за нас самите, но можат да нè научат и како да сочувствуваме со другите, ако сме поминале низ исти или слични околности. Бог „нѐ утешува во сите наши неволји, за да можеме да ги утешиме оние што се во секоја неволја, со утехата со која Бог нѐ утешува“
Со други зборови, Бог сака да нè користи како средство за утеха на другите, исто како што другите не тешеа кога ни требаа.

Неволјите на апостол Павле всушност му дале доверба и утеха затоа што рекол: „Со голема храброст дејствувам кон тебе; Имам голема гордост со тебе; Јас сум исполнет со удобност. Во сите наши неволји, јас сум полн со радост“
Како можел Павле да биде обземен од радост во неговите неволји? Тоа било затоа што не се гледал себе, односно не се фокусирал само на себе туку на другите, поточно на црквата.

Носење товар Желбата на Павле била да ѝ служи на црквата, тој дури бил подготвен да страда поради тоа, велејќи: „нашето тело немаше одмор, бевме мачени на секој чекор, борејќи се надвор и со страв одвнатре“ , каде тогаш Павле наоѓа олеснување во тие неволји?
Станува збор за тоа дека „Бог е Оној кој ги утешува понижените, нè утеши со доаѓањето . Таму е! Бог го утешил Павле со тоа што го натерал Тит да дојде да го посети Павле. И ние можеме да ги утешиме другите ако одиме кај нив. Не праќајте само е-пошта или ќе се јавете и кажете „Ќе се молам за тебе“.

Бидете тука за да ги утешите кога им е потребно, бидејќи сите ние треба да ги споделуваме товарите и да се грижиме еден за друг за време на искушенијата. На сите ни е заповедано „да ги носиме товарите еден на друг и така да го исполнуваме законот Христов“ . Открив дека кога ќе почнам да носам туѓ товар, мојот сопствен товар изгледа полесен. Можеби затоа што престанав да се гледам себе и почнав да гледам во другите кои страдаат поради она низ што поминав. Кој подобро може да утеши некого отколку личност која поминала низ истото! Таа личност би можела да бидеш ти!

Кога ќе нè наидеме на искушение или неволја, помала е веројатноста да се грижиме за работите од овој свет и поголема е веројатноста да се фокусираме на Бог. Склони сме да се молиме повеќе, но во нашите таги стануваме и поемпатични кон другите, имаме поголема толеранција кон другите, имаме повеќе понизност пред другите и развиваме повеќе трпение, преку нашата истрајност.

Страдањето може да ни укаже на најважните работи во животот; На Бога, на молитвата, на нашите семејства. Мораме да научиме да ги тргаме очите од себе и да ги фокусираме на Христос и на служењето на другите. Остра болка во вашата страна може да ви го спаси животот. Како ? Можеби се работи за пукнато слепото црево. Болката е предупредувачки знак што телото го користи за да ви каже: „Има неволја“. Слично на тоа, болката честопати сигнализира дека нешто не е во ред во животот, така што секогаш има цел во болката, бидејќи Бог е суверен над сите.

Веруваме дека Бог дозволува многу бури во нашите животи за различни цели. Размислете за ова; може да има бури на наклонетост, бури на исправка, бури на мислата, бури на насока и бури на совршенство. Што и да е, Бог работи. Запомнете дека Христос никогаш не ги водел учениците околу бурата, ниту пак ја избегнувал бурата, туку одел со нив низ бурата. Исус нема да ни помогне кога животните бури се закануваат да го превртат нашиот брод. Исус остана во чамецот цело време, па никогаш нема да ни помогне кога ќе стане тешко, туку вели: „Никогаш нема да те оставам,

Заклучок Ме растажува што го кажувам ова, но има многу верници кои нема да ги признаат страдањата на другите и со тоа нема да им дадат утеха кога им е најпотребно. Кога ги игнорираме страдањата на другите луѓе и не правиме ништо за тоа, тие не можат да ја примат Божјата утеха на начинот на кој Бог им ја дава. И тоа е тажно. Може да биде лошо и за оној што замижува пред страдањето на другите, бидејќи нашите молитви за олеснување на нашето сопствено страдање може да останат неодговорени: „Зашто судот е безмилосен кон оној кој не покажува милост; и милоста се радува на судот“ .

Можеби не можеме да решиме нечии финансиски проблеми, но можеме барем да сочувствуваме со него и да се обидеме да ја утешиме таа личност. Можеби ќе можеме да им помогнеме да најдат дополнителни ресурси кои се достапни.
Ако воопшто забележиме дека некој има проблеми, покажуваме дека се грижиме, но најголемата работа што можеме да ја направиме за некого е да го споделиме Евангелието.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *