May 22, 2024

Кога перете алишта на пониски температури, задолжително користете средство за дезинфекција со детергент, особено кога перете мали детски алишта

Ако сакате да се ослободите од прашинските грини или изметот на мали бубачки, постелнината, крпите и чаршафите треба да се мијат на високи температури. Истото важи и за детската облека и долната облека. Перењето алишта на ниски температури може да ја намали потрошувачката на енергија, но може да му наштети на вашето здравје бидејќи не е доволно силно да ги убие сите бактерии.

Миењето на ниски температури од 30 или 40 степени убива само 6 отсто од прашинските грини, наспроти 100 отсто на 60 степени, што е особено лошо за оние кои страдаат од алергија, велат експертите.

Единствен начин да се искоренат бактериите, вирусите и грините е перењето на облеката на температури повисоки од 40 степени и во комбинација со детергент кој содржи белило. Доколку перете алишта на пониски температури, задолжително користете средство за дезинфекција заедно со детергент, особено при перење на мали детски алишта.

Иако повеќето луѓе се отпорни на вакви инфекции, за оние со намален имунитет, како што се постарите и болните, тоа може да предизвика вистински проблеми.

Облеката треба да се пере за да биде и хигиенски и визуелно чиста, перете ги алиштата на температури повисоки од 60 °C, забележува вирологот Џон Оксфорд.

Видови детергенти за перење. Постојат два вида детергенти, небиолошки, кои содржат белило за чистење и дезинфекција , и биолошки детергенти, кои се базираат на ензими, природни протеини добиени од микроорганизми. Производителите тврдат дека ензимите се подеднакво ефикасни на ниски и високи температури и не ја оштетуваат ткаенината.

Еко топката што содржи минерали е најновата зелена алтернатива на детергентите. Тоа е природен, алтернативен производ за секојдневна лесно извалкана облека. Повеќето од неговите состојки се слични на оние содржани во детергентот, но без хемикалии. Но, резултатите се далеку под оние кои се постигнуваат со детергенти, тврди директорот на „Екозона“, која ја произведува Еко топката, Симеон Ван Дер Молен.

Долна облека. Речиси 83 проценти од бактериите како што се Staphylococcus и Escherichia Coli се наоѓаат на долната облека. Додека ја перете долната облека, задолжително перете ја посебно или во комбинација со крпи и чаршафи и на високи температури за да ги уништите сите бактерии.

Од тестираните примероци, 89 отсто се измиени на температура пониска од 40 степени. Перењето на долната облека е одвоено од другите алишта и важно е да се пере на високи температури, особено ако лицето е болно или страда од некоја инфекција. За време на болеста, телото исфрла некои организми кои се заразни дури и во мали дози, вели д-р Лиза Екерли, консултант за хигиена на животната средина.

Бебешка облека. Бебињата имаат послаб имунолошки систем и се почувствителни на бактериски или габични инфекции, кои лесно може да се пренесат поради ниските температури на перење. Бебешката облека треба да се пере на високи температури и одделно од која било облека со висок ризик, како што е секоја облека поврзана со кујната или бањата. – истакнува Екерли.

Машина за перење. Во просек, една машина за перење содржи повеќе од 100 милиони бактерии ешерихија коли, поради што треба да се исчисти. Ако перете на ниски температури, се полни со бактерии и мувла. Производителите препорачуваат неделно или месечно перење на празна машина за перење на висока температура за да се уништат сите бактерии и вируси. Чистењето на фиоката за детергент и гумениот прстен исто така го намалува нивото на бактерии.

Доколку редовно користите течен детергент кој вообичаено не содржи белило, а успешно ги уништува бактериите, задолжително перете ја машината за перење на висока температура за да се ослободите и од мувлата и од бактериите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *