July 11, 2024

Роботот програмиран да игра шах, за време на шах на Отвореното првенство во Москва, му го скршил прстот на момче кое му било противник, јавуваа тогаш британските медиуми.

Роботот шахист му го скрши прстот на детето, изјави претседателот на Московската шаховска федерација Сергеј Лазарев за новинската агенција ТАС С по инцидентот што се случи минатата недела.

На видеото објавено на социјалните мрежи пред извесен период се гледа како роботот го зема прстот на момчето и го крши, а други лица трчаат да му помогнат.

Момчето не доживеало поголема траума и по инцидентот со роботот, па можело да ги заврши сите фази на турнирот – со гипс.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *