July 18, 2024

Треба да правите одредена вежба секој ден за да го подобрите здравјето на очите.
Трепкањето е нешто што го правиме без размислување.

Сепак, она што можеби не го сфаќате е дека честото трепкање е од витално значење за здравјето на очите, па дури и може да помогне да се забави стареењето на очите.

Всушност, ризикот од очни болести – без разлика дали се работи за глауком, макуларна дегенерација или катаракта – се зголемува како што старееме.

За да ги одржуваме нашите очи во одлична форма, заштитени и целосно хидрирани бара трепкање, но можеби тоа не го правите доволно.
Д-р Шејн Канар од All About Vision ја препорачува оваа вежба со трепкање за да избегнете суви очи, напрегање на очите, па дури и заматен вид:

Затворете ги двете очи нормално, паузирајте неколку секунди, а потоа отворете. Повторно затворете ги очите нормално, паузирајте две секунди, потоа затворете ги очните капаци две секунди и отворете ги.
Потоа повторете го неколку пати на ден.

Шејн исто така препорачува чести паузи на екранот од истите причини.
Тој предлага да го следите ова правило: на секои 20 минути, гледајте нешто оддалечено 20 метри на 20 секунди.

Тоа треба да им даде на вашите очи многу потребен одмор.
Од витално значење е, истакнува Шејн, да се „носат поларизирани очила за сонце “, кои треба да ги носат и децата.
Многу штетни ефекти од УВ зрачењето се појавуваат подоцна во животот, но се резултат на изложеност во детството.

Исто така, сакате вашето ниво на лутеин да биде добро, што е еден од двата клучни каротеноиди кои се наоѓаат во окото.
Кивито е одличен извор, а ако сте доволно храбри да ја јадете кожата, ќе добиете бонус доза на витамин Ц, кој го поддржува колагенот во окото.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *