May 17, 2024

Поради силната нервоза или недостатокот на самодоверба при настапот пред други луѓе, често не покажуваме се што можеме. Бидејќи потребата за комуникациски вештини е изразена во времето во кое живееме, добрата вест е дека на тоа може и треба да се работи.

Сè започнува од раното детство кога од нас се очекува да ги покажеме нашите вештини и знаења. Од рецитирање пред гости, преку настап во градинка, одговарање на прашања на училиште и полагање испити, до интервјуа за работа. Следуваат деловни состаноци и презентации.

Сето тоа се различни јавни претстави кои како заедничка карактеристика го имаат сценскиот страв. Дали другите ќе бидат задоволни? Ќе успееме или ќе пропаднеме? Каков впечаток ќе оставиме? Ќе се видат ли нашите слабости? Дали ќе ни се смеат или ќе не фалат…, сите овие нервози го прават презентирањето на духовните вештини пред секоја публика многу интензивна стресна ситуација – вели психологот Бојана Ранковиќ.

Секако, полесно е ако знаеме дека не сме единствените кои имаме таков страв, иако ни се чини дека на некои се е едноставно и лесно.

Стравот од изложување пред другите спаѓа во многу силни природни стравови, така што нашите реакции се исто така природни, телото подготвува одговор на „нападот“, ги подига одбрамбените капацитети и развива различни физички симптоми како црвенило на лицето,забрзано чукање на срцето. палпитации, потење на дланките, треперење на рацете. Затоа, стравот е природен и сличен за секој од нас, но она што не разликува се индивидуалните механизми за управување со стресот. Дали се повлекуваме или се бориме? Можеме да избереме да избегнеме непријатна ситуација, а со тоа да ги избегнеме непријатните чувства, но и да се лишиме од можноста да покажеме кои сме навистина, што знаеме и умееме – објаснува психологот.

Избегнувајќи такви ситуации, се лишуваме од активно учество во сопствениот живот и се претвораме во пасивен набљудувач.
Гледаме како другите напредуваат, знаеме дека вредиме повеќе, можеме подобро, но стравот од критичко оценување не спречува да го покажеме тоа. Така дополнително се круниса нашата самодоверба и тука сме во маѓепсан круг.

Според соговорникот, од тој круг можете да излезете со помош на промени на повеќе нивоа.
Не треба да се обесхрабруваме ако се чувствуваме понервозни и по неколку јавни настапи, но важно е да се знае дека колку повеќе се изложуваме на овие ситуации, толку нашите реакции ќе бидат помалку интензивни. И тешко дека некогаш ќе се случи воопшто да немаме анксиозност или воопшто да не чувствуваме непријатност, но важно е да се знае дека прифатлива доза на анксиозност и стрес „работа за нас“, нè поттикнува да да дадеме се од себе и да постигнеме најдобро што можеме. Треба да верувате во себе за да веруваат другите во вас.

Во пракса не е лесно да се прави она што го советува психологот, но, според Наташа Ристиќ, специјалист во областа на теоријата на информации и комуникација, за почеток, најдобро би било да се заборават, па дури и да се забранат изјавите „Јас не сум за тоа“ и „па, сега е доцна“ “.

Тоа е свесно отфрлање на можностите, а вие сепак си должите повеќе. Предиспозиции секако постојат, но пред се тоа е вештина, односно нешто што може да се усоврши. Кога ќе изгледате нервозно во очи, време е да се „вооружите“ и да почнете да го претворате од противник во сојузник – вели Ристиќ.
За жал, нема магично апче, ништо не се случува веднаш, па затоа подготовката е магична алатка.

Може да биде контрапродуктивно, додека прифаќањето предизвици, вежбањето, запознавањето со техниките, стекнувањето самодоверба носат напредок. За почеток, заборавете на тврдењата дека секој јавен настап е непремостлив стрес, дека публиката ќе биде критична и дека сите видат дека имате страв од сцената. Имено, само вие можете да го слушнете чукањето на вашето срце, ако се убедите дека нема да бидете на висина на задачата и нема, а ако сте загрижени за публиката, таа во голема мера е незаинтересирана, што треба да биде предизвик за тебе.

Поставете си цел да бидете најдобри што можете и запомнете дека некој ви верувал доволно за да ви ја довери задачата. Имајте на ум дека колку и да сте симпатични, никој не би го ризикувал успехот на некој проект или организација со тоа што ќе ве додели на нешто во што не сте многу добри. Наместо тоа, ќе биде дека сте таму затоа што знаете повеќе за таа тема од другите, затоа што сте одговорни и стручни,

Промени кои водат напред. Гледајте го стравот од јавно говорење како природна реакција својствена за секого.
Променете го ирационалното размислување дека последиците од една грешка се страшни или катастрофални.
Добро е да работите на менување на барањата од себе, другите или ситуацијата. Не мора да бидете совршени и не мора сите да бидат воодушевени со вас.
Учете со моделирање. Најдете модел и слободно копирајте ги вештините за кои сметате дека можат да ви помогнат.
Знаења и вештини. Според Наташа Ристиќ, кога станува збор за вештините за јавно говорење, да се работи на себе значи да стекнеш одредено знаење кое ќе ти помогне да ја надминеш нервозата и несигурноста и да ти овозможи да излезеш во првиот ред и да се изразиш на најдобар начин.

Техника на глас, дишење, изговор, дикција. Малку се грижите за сценските движења, говорот на телото и, без претерување, вежбајте, вежбајте и вежбајте. Доколку постои можност, добро е да поминете некоја квалификувана обука, некој да ви покаже како да работите и вежбате.
Јавното говорење не може да се практикува „внатре“! Денес телефонот има и камера, затоа снимајте ги вашите вежби и гледајте ги.
Нема да ви се допадне сопствениот глас, но тоа е само илузија. Вашиот глас е точен.
Можеби имате замерки за изгледот. Вежбајте, обидете се, менувајте позиции, движења, облека.
Ако имате можност, вклучете „пријателска публика“. Проверете каков впечаток оставате и на што сè уште може да се работи.

За импресивен прв впечаток, вежбајте како ќе се појавите, а исправениот грб е најдобрата поддршка.
Ако сакате публиката да се фокусира на содржината, облечете се така што деталите не го одвлекуваат вниманието.
Конечно, не заборавајте дека распонот на вниманието на публиката не е бесконечен. Секогаш планирајте за пократко време. Не запаметувајте ништо, мозокот ќе ве врати на научената формулација.
Користете тези или „зјапајте“ и кога вежбате, не се срамете од концептот и – уживајте! Кога чувствувате дека сте добри пред публиката на која и се обраќате – веќе сте победиле.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *