May 23, 2024

Еве како правилно да ја користите алуминиумската фолија и кои се сите примени во домаќинството.
Алуминиумската фолија има повеќекратна примена и ја има во речиси секоја кујна. Освен што ја завиткува храната, ја одржува топлината и спречува да гори храната за време на печењето, одлична е и за чистење, па дури и за перење алишта.

Сигурно сте забележале дека фолијата од едната страна е сјајна, а од друга мат. Ова, се разбира, не се должи само на естетиката и привлечноста, туку и двете страни имаат различни функции.

Оваа разлика се јавува во процесот на производство, два слоја фолија минуваат низ валјакот истовремено. Страната што доаѓа во контакт со полираниот челичен валјак станува сјајна, а другата страна која не е во допир со валјакот излегува мат.
Која страна да се користи при печење храна?
Многу домаќинки се прашуваат на која страна од фолијата да се сврти кон храната при печењето во рерна, а на која страна да биде поблиску до изворот на топлина. Кога ќе ја ставите сјајната страна надвор (кон изворот на топлина), инфрацрвените зраци се рефлектираат од неа до максимум, што значи дека доведува до побавно загревање.
Ако ја ставите мат страната однадвор, а сјајната страна кон храната, теоретски дозволува загревањето на храната да се зголеми до 10 до 15 проценти, што значи дека сјајната страна внатре ја зголемува температурата на печењето на храната.

Ова правило важи и кога сакаме да го задржиме производот долго време топол. За да го постигнете ова, треба да ја завиткате храната во алуминиумска фолија со сјајната страна навнатре. Во повеќето случаи, без разлика на која страна ќе ја ставите, алуминиумската фолија ќе обезбеди подеднакво добра работа при замрзнување и при складирање храна.
Можете исто така да користите фолија за миење садови и тврдоглави масни наслаги, која можете да ја користите наместо жица. Истото важи и за чистење на рерната и валканите жици во неа. Само направете топка од алуминиумска фолија и имате алатка за чистење.

Чистење на сребро
На дното на садот ставете алуминиумска фолија, налејте вода, додадете една лажичка сол и оставете ги сребрените предмети внатре. Оставете десет минути, а потоа избришете ги предметите со сува крпа.

Складирање на топла скара
За да спречите голема загуба на топлина при печењето на скара, покријте ја скарата со фолија и загревајте десет минути. Отстранете ја фолијата непосредно пред да печете месо или зеленчук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *